Je to zrada! Sobotkova strana to opět schytala za církevní restituce

06.06.2014 20:40

Na sociální demokraty se snáší kritika za to, že vzdali boj za revizi církevních restitucí. Někteří to dokonce označují za zradu. Podle publicisty Stanislava Klimenta však ještě není vše ztraceno. Na serveru Vaševěc.cz navrhuje uspořádání referenda.

Je to zrada! Sobotkova strana to opět schytala za církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

„Předseda sociálních demokratů (a premiér) Bohuslav Sobotka nyní prakticky prakticky odpískal boj o církevní restituce konstatováním, že koaliční partneři odmítli s církvemi na vládní úrovni o změnách zákona jednat. Smiřuje se tedy se zněním, které přijala předchozí vláda díky hlasu pravomocně odsouzeného poslance a kupčení Karolíny Peake s hlasy svých parlamentních fans za vznik klubu,“ zlobí se.

„Podezřelé“ složení vyjednávací komise

Otázky podle něho vyvolává i složení vyjednávací komise, která měla revizi restitucí řešit. „Jakou roli sehrála skutečnost, že rozhodující povolební vyjednavači o zmírnění dopadů restitucí jsou z Moravy, a zejména katolicismu nakloněného jihu? Například místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková bude obhajovat své senátorské křeslo. Sobotka také snad ještě není ten pravý popražštělý. Budou i další volby. Jakou roli sehrálo takové uvažování?“ ptá se Kliment.

O revizi restitucí by se ale mělo usilovat dál. „Proč třeba nepřijít s požadavkem referenda o postavení církví ve společnosti, jejich majetku a financování? Následným zákonem by bylo možné dát vztahům státu, společnosti a církví jasný řád. Včetně toho, že by mohl být využit k nápravě případných vylomenin, které se již staly v průběhu restitucí,“ navrhuje publicista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…