Je tu další průzkum z Německa. Pro Merkelovou a spol. nic moc optimistického

09.07.2018 12:24

Turbulence v německé politice příliš nesvědčí mainstreamovým stranám. Podle aktuálních průzkumů CDU, CSU i SPD klesají. Naopak Alternativa pro Německo stále stoupá.

Je tu další průzkum z Německa. Pro Merkelovou a spol. nic moc optimistického
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Německou veřejnost v posledních týdnech zaměstnávaly spory mezi kancléřkou Angelou Merkelovou a předsedou CSU Horstem Seehoferem, který zastává v její vládě post ministra vnitra. Zabránit z pohledu vládnoucí koalice nejhoršímu, tedy pádu vlády, se sice po složitých vyjednáváních podařilo, ale Merkelová, Seehofer a spol. za to zaplatili svoji daň. Strany, v jejichž čele oba stojí, dále ztrácejí své preference.

Ačkoli samotný Seehofer hovořil stran svých postojů v oblasti migraci jako o snaze obnovit důvěru občanů, zatím se nezdá, že by dosáhl svého. Podle průzkumu institutu Forsa pro RTL ztratily CDU a CSU další procento a aktuálně by získaly sotva třicet procent. Vygradování sporu o migraci příliš nesvědčí samotné CSU ani ve spolkové zemi Bavorsko, které dlouhá léta vládne. Podle zmíněného průzkumu však má CSU jen 38 %, což je daleko od získání potřebné většiny.

Jak komentuje magazín Focus, jednoznačným vítězem díky problémům ve vládní koalici je opoziční Alternativa pro Německo (AfD). Euroskeptické a protiimigrační straně se podařilo loni na podzim získat při volbách do Bundestagu téměř třináct procent a nyní by ji volilo ještě o další tři procenta více voličů. Ziskem šestnácti procent by se tak AfD dostala jen o jedno jediné procento za vládní socialisty z SPD.

Pokud by se konaly předčasné volby, mohla by tak Alternativa pro Německo atakovat i třetí pozici, ze které by mohla odsunout tápající SPD. Z vládního chaosu však těží i další opoziční strany. V prvé řadě to platí o Zelených, kteří by získali dle průzkumu institutu Forsa celých třináct procent. Za nimi potom s odstupem tří procent následuje FDP a Levice s devíti procenty. Německého ministra vnitra nepotěší ani další část zmiňovaného průzkumu.

V té se bavorští voliči vyjadřovali k jádru Seehoferova sporu s kancléřkou Merkelovou. Až šedesát procent respondentů je toho názoru, že téma přistěhovalectví nebylo tak naléhavé, aby se k vůli němu pustil Seehofer do tak vyhroceného sporu s Merkelovou. A co je pro šéfa CSU ještě více alarmující, celých 59 % z 2 500 účastníků průzkumu z Bavorska by považovalo za v pořádku, kdyby Seeehofer skutečně rezignoval, jak ostatně sám navrhoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…