Je tu druhá vlna, vyhlásil z televize Prymula. Za 14 dní může být v nemocnicích tolik lidí, jako na jaře

13.09.2020 17:02

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly Česko čelí druhé vlně koronavirové nákazy. Řekl to v České televizi. V Česku za včerejšek přibylo dosud nejvíce nakažených za den, a to 1 541.

Je tu druhá vlna, vyhlásil z televize Prymula. Za 14 dní může být v nemocnicích tolik lidí, jako na jaře
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

Podle epidemiologa Romana Prymuly může být za 14 dnů až tři týdny stejně vysoký počet hospitalizovaných jako na jaře. Pokud by se nákaza šířila tak explozivně jako dosud, nemocnice se mohou dostat na limity kapacity vyhrazených lůžek pro pacienty s covidem-19. Pokud by se nedělala žádná opatření, na limitní kapacitě by české nemocnice mohly být na konci října, uvedl. 

Vyhlášení druhé vlny je podle Prymuly formální záležitostí, ale současný stav se za ni už dá považovat. V současné době je nutné podle jeho slov křivku nákazy „oploštit“. Pokud by se to za zhruba tři týdny nepovedlo, mohla by se v nemocnicích znovu otevřít i covidová oddělení, řekl dále Prymula. Lidé by se alespoň měsíc měli vyhnout oslavám, aby se rostoucí křivku nakažených podařilo snížit. 

Testů na koronavirus pak podle něj bude přibývat, na trh se brzy dostanou nové. Do 15. října by mohla vzrůst kapacita z 18 tisíc na 40 tisíc testů denně, řekl Prymula. V říjnu by pak v Česku měly být k dispozici testy ze slin, u nichž by byl výsledek znám za přibližně tři čtvrtě hodiny.

Česko je podle počtu případů za 14 dní na sto tisíc obyvatel třetí nejzasaženější zemí Evropské unie. Horší situace je už jen ve Španělsku a Francii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …