Je zle? Nový vývoj kolem muslimů v Česku. Incident, o kterém se bude mluvit

31.07.2018 9:44

Eman Ghalebová je studentka Gymnázia, Teplice pocházející z Jemenu. Patří tak do nepočetné české muslimské komunity. Včera se prý přihodila událost, která ji nenechala chladnou. Na svém facebooku píše: „V sobotu došlo v Teplicích k útoku na muslimku s manželem a dětmi, bylo na ně mířeno PISTOLÍ.“ Vyzývá média a politiky, aby nešířili nenávist a hoaxy. O celé záležitosti píše také aktivista Jan Cemper na webu manipulatori.cz.

Je zle? Nový vývoj kolem muslimů v Česku. Incident, o kterém se bude mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimka s dětmi

Jan Cemper píše, že známá aktivistka Iva Procházková se vydala v sobotu se skupinou svých příznivců do lázeňského parku Šanov v centru Teplic. Procházková šla s přáteli údajně protestovat proti arabským hostům z blízkých lázní. K incidentu mělo dojít odpoledne. Podle Procházkové ho vyvolala česky mluvící muslimka. Policie ČR, která na místě zasahovala, má za to, že konflikt vyvolali aktivisté, kteří byli taktéž obviněni. Jeden z nich měl na muslimy vytáhnout pistoli.

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

Zmíněná Procházková popisuje akci jako „každoroční pojídání čuníka“. Na Facebooku popsala své vidění události:

„K dnešnímu konfliktu v parku – každoroční pojídání čuníka v parku se letos nevydařilo, takže jsme se sešli jen v pěti lidech (nechci uvádět jména, kdyžtak ať se dotyční označí sami), seděli jsme na dvou lavičkách a pojídali dobroty, pili pivo a povídali – pak šla kolem muslimka s hidžábem a kočárkem – vlastně šly dvě, ale ta druhá najednou, když to začalo, mizela. Nezaznamenala jsem podnět, na základě kterého začala hystericky ječet na jednoho z našich... Řvala ČESKY (na policii už potřebovala tlumočníka – zřejmě aby poradil jak z toho ven). „Máš problém? Co jako máš za problém?“ (Na policii potom uvedla, že začala, protože řekl: „Ty vole muslimka.“ – Co jí jako vadí? Měla by na to být hrdá, ne? Na to jí on odpověděl: „Ano, mám problém, nemám rád islám.“ Podotýkám, ani slovo k její osobě... Opět hystericky ječela, že teď má problém, ona, že zavolá, a my se nemáme hnout z místa. OK, nic jsme jí neudělali, na policii si rádi počkáme... jenže namísto policie přijeli dva nabušení Arabi a na mého postiženého syna začali jako bez sebe řvát, cože si dovoluje vyhrožovat té nejhodnější paní... Celou dobu jsem se je snažila překřičet a doptat se, co považují za výhrůžku a proč křičí na mého nemocného syna – když slyšel, že je nemocný, ten méně šílený (pruhované triko) se omluvil, ovšem borec v červeném řval pro změnu na mou čtrnáctiletou dceru, že dostane do držky, že jí rozbije hubu, protože prý do té chuděry ukřivděné měla údajně strčit. Ta zírala a nevěděla co, zatímco já jsem se ho opět snažila překřičet, abych ho upozornila, že je to moje dítě, a on si prostě nemůže dovolit jako dospělý chlap ohrožovat malou holku. Ta se nakonec vzpamatovala a začala natáčet na mobil – proto video je trošku – až po akci, kdy vysvětluju tomu druhému, že tohle fakt nemůžou. (Jeho koment – ale nedostane (přes hubu) byl fakt dojemný, hned mi bylo líp.) Po příjezdu policie tvrdili, že jsme do muslimky údajně strčili a já že jsem měla rasistické poznámky. Celou hádku jsem se držela a byla neústupná, ale velmi slušná, a vím přesně, co jsem řekla – proto se omlouvám za výrazy po akci (video), v té situaci, myslím, omluvitelné. Moje děti ještě asi dlouho uvidí před očima dva dospělé magory, jak na ně řvou a vyhrožují jim násilím. Mimochodem, to řvoucí cosi na videu byl její chudáček synáček, co si taky přišel zařvat na nevěřící psy. Policisté v pohodě – až na jednu arogantní příslušnici, ovšem při pohledu na ni mi bylo jasné, že si má co kompenzovat na druhých – k nám slušní, k nim rozpačitě úslužní...“

Jako důkaz svého pohledu přiložila i video.

Poté, co se celý incident začal řešit na Facebooku, se Jan Cemper v pondělí rozhodl poslat e-mail policii se žádostí o její vidění situace. Komisař Daniel Vítek mu odpověděl takto:

„V sobotu kolem osmnácté hodiny došlo v Šanovském parku k verbálnímu střetu několika osob, zřejmě z důvodu rozdílné etnické příslušnosti a náboženského vyznání. Celý incident eskaloval poté, co na místo přijel manžel cizinky, která se cítila být napadena, a chtěl si okolnosti celého problému vyjasnit s mužem, který měl jeho manželce vyhrožovat. Konflikt vyvrcholil ve chvíli, kdy měl čtyřicetiletý muž, který ženu předtím verbálně napadl, vytáhnout svou plynovou pistoli, kterou prý natáhl a mířil s ní na manžela poškozené. Přitom mu měl vyhrožovat zabitím kvůli jeho náboženskému vyznání.

Další podezřelou je 44letá žena, která měla poškozeného taktéž verbálně napadnout a mluvit o zabití v souvislosti s jeho nekřesťanským náboženským vyznáním. Policisté bezprostředně po incidentu podezřelého muže a ženu zadrželi, následně byli obviněni z přečinu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Oba jsou vyšetřováni na svobodě, bližší okolnosti celého případu prověřují tepličtí kriminalisté.“

Celý článek s vyjádřením policie ZDE:

Eman Ghalebová, muslimská aktivistka, která v Teplicích studuje, také označuje verzi, kterou uvádí Iva Procházková, za nepravdivou, s tím, že se liší od té, kterou uvádí policie. Také apeluje na média, aby fotografie a video muslimské rodiny dále nešířila a aby politici a média nešířili „nepravdivé a neověřené informace“. Ghalebová je známá například z rozhovoru, který s ní udělala MF Dnes, kde se vyjádřila, že chápe strach Čechů z muslimů. Na svém profilu píše:

„O víkendu se stala věc, které jsem se nejvíc bála.

Nechtěla jsem na to upozorňovat, dokonce i samotná muslimská komunita v Teplicích se bojí, aby to nevyvolalo ve společnosti další nepokoje a útoky. Ale poté, kdy se na internetu objevily nepravdivé a nebezpečné informace, rozhodla jsem se reagovat.

V sobotu došlo v Teplicích k útoku na muslimku s manželem a dětmi, bylo na ně mířeno PISTOLÍ.

Stalo se to v Šanovském parku, kde skupina lidí uspořádala akci „pojídání čuníka“. Okolo nich prošla muslimka s dětmi a někdo z té skupiny zakřičel: „Ty vole, muslimka!“ Paní, která zde již dlouho žije, odpověděla česky a zavolala manžela, který přivolal policii. Jeden muž z té skupiny pak namířil na rodinu s dětmi pistolí, mezitím na místo přijela policie a případ se stále vyšetřuje.

Na Facebooku se mezitím objevil nepravdivý popis celé události, který zveřejnila organizátorka „pojídání čuníka“. Její informace jsou v rozporu s tím, jak o případu informuje policie. Ráda bych Vás proto požádala o to, abyste nepravdivé a neověřené informace dál nešířili. Stejně tak žádám i o to, abyste dál nešířili fotografie a video napadené rodiny a zbytečně je tak nevystavovali dalšímu riziku. Znovu opakuji, že případ vyšetřuje policie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…