Jefim Fištejn: V Rusku už je všechno lež. Ale jednou tu zemi čeká kruté střízlivění...

19.03.2015 11:02

Ruský prezident Vladimir Putin se přes týden neobjevil na veřejnosti a podle známého komentátora Jefima Fištejna se právě v tu chvíli ukázalo, jak je ruský režim nenormální. V autoritativním systému, kde bez osoby není moci, totiž prý nelze nad něčím takovým jen mávnout rukou. A tak se kolem Putinovy nepřítomnosti naprosto bezostyšně lhalo.

Jefim Fištejn: V Rusku už je všechno lež. Ale jednou tu zemi čeká kruté střízlivění...
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn poznamenal, jak v neprůhledných strukturách roste význam těch, kteří mají za úkol komunikovat s veřejností. A tak zatímco za „blábolivého a věčně zavirovaného“ prezidenta Zemana glosuje světové dění Jiří Ovčáček, v Moskvě spadá tento úkol na jeho žoviální protějšek Dmitrije Peskova. A ten s profesionální rutinou veškeré dotazy na místo pobytu prezidenta odpálkoval. „Nehorázná všeobjímající lež se stala vzduchem, který Rusko dýchá z plných plic. Rozdíl mezi pravdou, pravděpodobností a lží je zrušen prezidentským výnosem,“ komentuje to Fištejn. V této zemi se prý nikdo ničemu nediví. Ani tomu, když prezident podle oficiálního zpravodajství přijímá návštěvu v Moskvě, a za pár minut je tentýž člověk ukázán na druhém konci světa.

V Rusku se prý už nepoužívá pojem „novinářská kachna“, protože možné je úplně všechno. Zlomovým svědectvím o této morálce ruské společnosti je prý televizní rozhovor s prezidentem Putinem o anexi Krymu.

Fištejn líčí, jak ruský prezident bez mrknutí oka vykládá, že v noci z 22. na 23. února 2014 řekl kolegům, že musí využít zmatků na Ukrajině k navrácení Krymu do Ruska. „Vůbec mu nevadí, že na setkání s novináři, které se konalo o dva týdny později než popisovaný výjev, na otázku, zda hodlá připojit Krym k Rusku, odpověděl bez váhání a opět bez mrknutí oka: „Taková možnost vůbec nepřichází v úvahu,“ píše Fištejn.

Celý komentář ZDE

Že hlava státu lže, to podle Fištejna už nikoho nepřekvapí. Novinkou ale je, že se k tomu může klidně přiznat. „Je přesvědčen, že jeho schopnost lhát bude po zásluze oceněna jeho poddanými jako zvláštní dovednost,“ podivuje se komentátor. Lež se prý stala věcí zlodějské cti. Jako když ministr Lavrov tvrdí, že ruští vojáci odjíždějí na Donbas v rámci volného času vypomoci známým, a přitom televize ukazuje záběry, kterak „na dovolenou“ odjíždějí kompletní jednotky s veškerou logistikou, včetně polních kuchyní.

Donekonečna to však podle Fištejna dělat nejde. „Dříve nebo později bude ruská společnost prožívat mučivý absťák, až se dospělí lidé budou znovu učit nelhat,“ uzavírá.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…