Jen na PL: Exkluzivní seznam elity, která jede na Tchaj-wan. Žádná firma, protřídění novináři i ajťáci z Vysočiny. A Hřibův úředník k tomu

29.08.2020 16:46

Jednou z nejsledovanějších zahraničních cest tohoto roku je ta na Tchaj-wan, na kterou se už o tomto víkendu chystá předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Přestože ji odmítá čínská vláda, prezident Zeman, premiér Babiš i šéf české diplomacie Petříček, existují podle Vystrčila někteří vládní politici a úředníci, kteří ji akceptují, ale bojí se prezidenta, sdělil v rozhovoru pro server Reflex.cz.

Jen na PL: Exkluzivní seznam elity, která jede na Tchaj-wan. Žádná firma, protřídění novináři i ajťáci z Vysočiny. A Hřibův úředník k tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátoři Miloš Vystrčil a Petr Šilar

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
ParlamentnímListům.cz se jako jedinému médiu v zemi podařilo získat seznam vybraných, kteří předsedu Senátu na jeho misi na Tchaj-wan podpoří. A jak vidno, jsou mezi nimi pouze pečlivě poskládání úředníci a politici. Naše redakce na tomto výsostně utajovaném seznamu nenalezla ani jednoho zástupce privátní společnosti.

Spolu s Milošem Vystrčilem je na seznamu jeho choť Ivana, dále senátoři Jiří Růžička a Pavel Fischer, předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Z horní komory Parlamentu poletí i Lumír Aschenbrenner, místopředseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, a několik dalších.

Po jejich boku lze spatřit pražského primátora Zdeňka Hřiba, který si s sebou bere Martina Churavého, vedoucího oddělení zahraničních vztahů a protokolárních záležitostí hlavního města. Dále v letadle najdeme Hanu Sychrovou z Akademie věd, Pavla Matějku, rektora VŠCHT v Praze nebo také Jiřího Dědečka, předsedu Mezinárodního Penklubu. Na dalších sedadlech budou například Radek Holý, prorektor ČVUT,  a Pavel Piler, ředitel Nemocnice Milosrdných bratří.

Velmi zvláštní a málo pochopitelná je účast Petra Pavlince, ajťáka z kraje Vysočina. Odsud je i Václav Jáchim, jehož pozice na kraji je projektový manažer. Kateřina Kalistová bude hovořit zřejmě o Pražské filharmonii a Petr Bareš o sdružení Česká vesmírná aliance, jejímž je předsedou.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Vzhledem k citlivosti údajů nebudou ParlamentníListy.cz publikovat jména osobních ochránců, byť jimi disponujeme.

Co ovšem zveřejníme, je zjevně pečlivě vytříděný seznam novinářů. Za ČT letí Jakub Szántó i s kameramanem Markem Halfarem, dále je zde Pavlína Kosová za Primu, David Jakš z ČRo, Karel Čapek za ČTK nebo bývalý novinář PL Ondřej Leinert, nyní zástupce Bakalových HN. Deník vyslal Luboše Palatu, plátek Respekt Kateřinu Šafaříkovou a Seznam preferoval Václava Dolejšího.

Za Tchajpejskou ekonomickou a kulturní kancelář letí Andy W. M. Tseng, Peter Liheng Hsiung a vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Liang-Ruey KE.

Jak byla naše redakce informována důvěryhodným zdrojem, Vystrčilovu cestu doprovází i řada nejasností kolem letadla a dalších osob. Tématu se budou PL i nadále věnovat v dalším exkluzivním materiálu. „Velmi zvláštní je i skutečnost, že pan senátor Vystrčil nehovoří vůbec anglicky,“ dodal tento náš zdroj.

Část seznamu delegace:

Vystrčil v červnu oznámil záměr uskutečnit oficiální návštěvu Tchaj-wanu, což zaznamenala i zahraniční média. Čína totiž považuje Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan za otevřenou podporu separatistických sil, což pro ni představuje významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu, narušující politiku jedné Číny.

Vystrčila před cestou na Tchaj-wan varoval také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Vystrčil hájil svou cestu tím, že se nehodlá hrbit, parafrázoval Ivana Hlinku tím, že porobený národ nevítězí a je odsouzen k tomu, že jednou špatně skončí, označil svou cestu jako důležitou pro prosperitu a řekl: „Buď budeme držet své hodnoty a principy, nebo budeme počítat groše. Pokud pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své principy a hodnoty a přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme.“

Redakce ParlamentníchListů.cz vycházela při tvorbě materiálu z neúplného seznamu účastníků cesty na Tchaj-wan. O byznysovém rozměru návštěvy bude redakce obsáhle informovat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…