Ještě hůř s elektřinou. Eurostatu v žebříčku něco chybí. A pro Česko to pak vypadá bídně

01.12.2023 6:50

Máme nejdražší elektřinu v Evropské unii. Na tom trvá Agrární komora ČR i přes novou metodiku měření tohoto kazatele, která je k naší zemi v tomto ohledu mírnější. Podle agrárníků žebříček nezohledňuje státní subvence a další okolnosti. Faktem zůstává, že i tak regulovaná složka elektřiny od nového roku podraží o cca 70 procent. Bojí se lidé i firmy, premiér ale zůstává v klidu. Domácnosti to prý téměř nepocítí a o krachu podniků se zatím prý jen stále hovoří, ale nikdo nekrachuje.

Ještě hůř s elektřinou. Eurostatu v žebříčku něco chybí. A pro Česko to pak vypadá bídně
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Představitelé Agrární komory České republiky (AK ČR) zásadně nesouhlasí s údaji, které zveřejňuje, ohledně toho, zda má ČR skutečně nejvyšší ceny elektrické energie v Evropské unii, její vláda, resp. Ministerstvo zemědělství. Podle AK ČR jsou tato data zavádějící a nezobrazují údaje tak, jak ve skutečnosti jsou.

Vliv na to mají mít především státní subvence, které jsou v jednotlivých zemích EU rozdílné.

„Elektřinu máme v ČR skutečně nejdražší,“ jsou si svým tvrzením jistí agrárníci a následně je porovnávají s tím, co říká Ministerstvo zemědělství.

„Ministerstvo zemědělství České republiky neustále používá tabulku z Eurostatu, ze které vyplývá, že Česko má až 9. nejdražší elektřinu v EU. Bohužel v této statistice nejsou zohledněny veškeré státní subvence pro firmy v jednotlivých evropských státech,“ poukazuje AK ČR na nedostaek ve statistice zveřejňované ministerstvem.

„Pokud je zohledníme, rázem se Česká republika dostává na špici žebříčku,“ namítají dále představitelé Agrární komory s tím, že ČR tak skutečně má nejdražší energie v celé Evropě. Což považují za holý fakt a porovnávají aktivity uskutečněné v tomto směru ze strany naší vlády s tím, co se dělo u sousedů.

„Německo se navíc rozhodlo podpořit svůj domácí průmysl dalšími dotacemi,“ zmiňuje AK ČR a dodává, že čeští zemědělci a zpracovatelský průmysl se tak na evropském trhu stanou nekonkurenceschopnými vůči štědře dotovaným podnikům v zahraničí.

Že mohou být data podávána skutečně různými způsoby a statistici mohou používat různé metody, potvrzuje i předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Ten pro Hospodářské noviny uvedl, že podle nové metodiky byly loni ve druhém pololetí ceny elektřiny i plynu v Česku pod průměrem Evropské unie, zatímco podle původní metodiky Česko patřilo mezi nejdražší země. Rojíček dále zdůraznil, že novou metodiku schválil Eurostat.

A podle všeho tuto metodu, která České republice přisuzuje přece jen o něco lepší postavení mezi zeměmi EU, uvítal i premiér Petr Fiala (ODS).

„Podle něj poskytne přesnější data, takže bude možné přijímat kvalifikovanější rozhodnutí a ani opozice už nadále nebude moct uplatňovat argument, že má Česko jedny z nejdražších energií v EU,“ napsaly ještě Hospodářské noviny.

Přesto všechno čekají obyvatele České republiky a hlavně firmy, které jsou na dodávkách elektřiny závislé, ještě horší časy.

Od příštího roku má totiž vzrůst cena tzv. regulované složky ceny elektřiny o 71 procent, což bude znamenat zdražení asi o 1408 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele. Informovala o tom zhruba před měsícem také Česká televize.

A téměř nic na tom nezmění ani to, že ministr Josef Síkela prý našel úspory, které toto zdražení zmírní. Jedná se totiž jen o nízké jednotky procent, a tedy o finanční dopad této úspory na občany v řádech stokorun ročně.

„Plánovaný nárůst regulované složky ceny elektřiny v příštím roce se pravděpodobně zmírní ze 71 na 68 procent. Uvedl to dnes na svém webu Český rozhlas (ČRo). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl rozhlasu, že Energetický regulační úřad (ERÚ) našel úspory za tři miliardy korun, což podle ČRo představuje zpomalení růstu regulované složky ceny o tři procentní body,“ napsal k tomu server SeznamZprávy.cz.

Zdražení regulované složky ale ještě více dopadne na podniky.

„Ty většinou platí nižší tržní cenu silové elektřiny už teď. Problém mají hlavně firmy s vysokou spotřebou energií, jako jsou železárny, cementárny, sklárny a další. Zdražení regulované složky jim zvýší náklady na elektřinu až o stovky milionů korun za rok,“ informoval o tomto tématu také Český rozhlas.

Podle něj má ale třeba premiér Petr Fiala (ODS) podobné stesky o ohrožení průmyslu za přehnané.

„Už dva roky poslouchám, jak firmy zkrachují,“ řekl k tomu Fiala s tím, že zatím téměř nikdo nezkrachoval.

Zároveň uvedl, že chystané zdražování regulované složky o 68 % občané České republiky téměř nepocítí. Lze se tak jen domnívat, zda mu ceny elektřiny pro domácnosti dají v příštím roce za pravdu, či zda se mýlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…