Jídla bude dost, ujišťuje ministr Toman. Málokdo si prý uvědomuje, jak jsou zemědělci pracovití

24.03.2020 21:20

Farmáři se potýkají s nedostatkem pracovníků, buď zůstali doma kvůli zavřeným školám, nebo jsou ze zahraničí a nedostali se do Česka přes hranice. Ministerstvo zemědělství proto volá na pomoc studenty zemědělských škol. Vláda ale ujišťuje, že produkce potravin ohrožená není. Ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) v pořadu Interview na ČT24 prozradil, jaká chystá opatření, aby potravin bylo stále dost.

Jídla bude dost, ujišťuje ministr Toman. Málokdo si prý uvědomuje, jak jsou zemědělci pracovití
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

„Zažil jsem povodně, zažil jsem sucho, zažil jsem kůrovce, ptačí chřipku a další, ale takovouhle hrůzu, která postihla celé Česko, jsem ještě nezažil,“ řekl na úvod ministr Toman, který je členem bezpečnostní rady státu.

Potvrdil slova premiéra, že potraviny jsou skutečně zabezpečeny. „Spolupracujeme s potravinářskou komorou i agrární komorou a dalšími. Snažíme se vše zabezpečit. Musím se sklonit před zemědělci a potravináři, pracují šest a půl týdne čtrnáct až šestnáct hodin denně,“ zdůraznil s tím, že jejich práce je nenahraditelná.

Ve velkoobchodních skladech je vytíženo před 90 procent kapacity. „Po počátečním náporu, kdy lidé panikařili, se už vše zklidnilo,“ zmínil, že situace je již stabilní.

Nyní Tomanův resort pro zemědělce připravuje programy, aby byl rozvoj zemědělství zajištěn i do budoucna a pokračoval plynulý tok peněz. „Musíme na tom víc zapracovat, chystáme uvolnění peněz po zemědělce a potravináře, aby mohli dál rozvíjet svou oblast,“ upřesnil ministr zemědělství.

Podle ministra je například nezbytné zachovat veškeré plánované podpory pro všechny sektory v původně plánované výši. Pro zemědělství a potravinářství připravuje Ministerstvo zemědělství výrazné navýšení finančních prostředků u existujících programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Navýšit chce také národní financování u Programu rozvoje venkova.

Právě v tomto období se zakládá úroda na další rok. Toman ale nemá obavy, že by se to nezvládlo. „Sektor musí běžet bez ohledu na cokoli. Málokdo si to uvědomuje, jak jsou lidi v zemědělství a potravinářství pracovití,“ zopakoval Toman.

Všechny české občany pak opět s jistotou ubezpečil, že „nikdy nebude potravin nedostatek a vždy budou schopni je vyzásobit“. „Co se týká pekárenských výrobků, zde jsme soběstační přes 130 procent, mléka máme řádově 125 procent, u hovězího masa přes 100 procent. Horší je to u vepřového masa, kde soběstačnost je 50 procent. U drůbežího masa je to 70 procent. U vajec necelých 90 procent,“ uvedl ministr pro představu pár příkladů.

I když krizový plán v případě výpadku dodávek potravin existuje, nepřipouští Toman variantu, že by nějaká krize vůbec nastala. „My jsme připraveni. Výroba a produkce potravin musí běžet kontinuálně,“ řekl na závěr Toman, který má podle svých slov nyní za cíl pokusit se zvýšit naši soběstačnost a snížit závislost na dovozech. Výroba a produkce potravin je podle něj naprosto zásadní pro zvládnutí krizové situace kolem pandemie koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…