Jihomoravský kandidát ODS: Chceme zajistit občanům stabilní prostředí pro život

18.10.2013 8:26

Poslední tři roky Nečasovy vlády jsou podle slov Ivana Charváta pro stranu i poučením. Co je ale podle jeho názoru signálem o změně politiky a proč by tak měli voliči ODS ve volbách podpořit? On sám kandiduje z 21. pozice v Jihomoravském kraji, a byť by v případě úspěchu nechtěl již obhájit mandát starosty Slavkova u Brna, ohlédl se s námi za svým dosavadním působením v komunální politice a zaměřili jsme se i na některé aktuální problémy města.

Jihomoravský kandidát ODS: Chceme zajistit občanům stabilní prostředí pro život
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Slavkova u Brna Ing. Ivan Charvát (ODS)

Již za týden nás čekají předčasné volby. Pravice tu vládla sedm let a ODS se již delší dobu potácela se ztrátou příznivců a nedůvěrou voličů. Proč by tak měli dát občané podle vás straně znovu hlas? Co je podle vašeho názoru hlavním signálem o změně, kterou nyní strana nabízí? Řada kandidátů totiž obhajuje své mandáty.

ODS je tradiční politická strana stojící na pravé straně politického spektra. Jejím cílem je zajistit občanům tohoto státu stabilní prostředí pro jejich život ve státě, který je neobtěžuje a chrání. ODS v současné době prochází po sedmi letech složitého vládnutí krizí, zamýšlí se a hledá základní principy, jimiž by se měla pravice v dnešní moderní společnosti řídit. Cílem je nastolovat a obhajovat svůj program, který nebude muset přizpůsobovat a deformovat pod tlakem uměle a účelově vytvořených nových politických hnutí a uskupení. Poslední tři roky naší vlády jsou toho důkazem a současně i poučením. Signálem změny jsou nové tváře na volebních kandidátkách. Důkazem jsou lidé, kteří se angažují v komunální politice a denně, dlouhodobě a úspěšně obhajují své záměry a cíle před občany svých obcí a měst. 

Vy osobně ale kandidujete poprvé. Čím chcete přesvědčit voliče v Jihočeském kraji? Jaké jsou vaše priority?

Kandiduji v Jihomoravském kraji. Nekandiduji poprvé, ale opakovaně. Ne na čelních místech, ale v pozadí. Kandiduji, abych po jedenácti letech práce v komunální politice (čtyřech letech ve funkci místostarosty města a sedmi letech starosty města) podpořil ODS, k jejímž principům se hlásím i v době, kdy to není vždy zrovna populární. Mojí prioritou je podpořit ODS a nabídnout jí své dlouholeté zkušenosti z oblasti komunální politiky.  

Souhlasíte s tím, co řekl Martin Kuba, tedy, že ODS výrazně ustupovala Miroslavu Kalouskovi, a proto upustila od svých priorit? A jak se tak nyní stavíte k prohlášení strany, kterým až na TOP 09 vyloučila spolupráci téměř se všemi stranami? Neprotiřečí si tak ODS?

Vrátím se k tomu, co jsem již řekl výše. Nestabilní síla na středopravé straně politického spektra a tlak ze strany menších stran typu Věci veřejné a následně LIDEM dle mého soudu při snaze o zachování koalice vedla ODS k hledání kompromisů až ústupků, kterými se naše strana odchylovala od svého programu a základních principů (snižování a stabilizace daní, snižování byrokracie atd.). Výsledkem mnohdy byla nesrozumitelnost kroků v koalici nejen pro naše voliče, ale často i vlastní členy.  

Jste ale také starostou Slavkova u Brna. Ponechal byste si v případě úspěchu mandát? A co považujete doposud v čele úřadu za své největší úspěchy?

Mé vlastní ambice jsou v příštím roce spojeny s obhajobou pozice starosty města. Pokud bych však byl zvolen poslancem, ať už v těchto volbách či v budoucnu, tak dle mého názoru opírajícího se o vlastní zkušenost (práce starosty města) není možná, z hlediska času i náročnosti výkonu jednotlivých funkcí, jejich kumulace. Tudíž bych se v souladu s tímto i rozhodl věnovat pouze jedné z nich.

Za dobu mého působení v pozici starosty města se nám podařilo pravidelně získávat dotační prostředky z národních i evropských fondů především pro oblast obnovy kulturních památek a cestovního ruchu (městský zámek, nová Napoleonská expozice, vzpomínkové a jiné historické akce spojené s napoleonskou tematikou), životního prostředí (svoz a likvidace bioodpadu, kompostárna, obnova historických alejí, výstavba biokoridorů). V roce 2010 se nám podařilo postavit novou mateřskou školku pro 160 dětí. Za úspěch též považuji, že se naše město stalo v letech 2010 až 2012 vítězem ankety Město pro byznys v rámci Jihomoravského kraje. Avšak pro město a jeho budoucí rozvoj mělo zásadní vliv dokončení protipovodňových opatření na řece Litavě a jejím přítoku Prostředníčku v roce 2012. Varovným signálem, pokud by se tato investiční akce nepodařila, byly záplavy a povodně, které v roce 2010 zasáhly naše město. Zvládnutí následků třítýdenních vytrvalých dešťů považuji ze svého pohledu za obrovskou zkušenost v pozici starosty města.

Slavkov na svoje webové stránky umístil interaktivního průvodce, díky kterému člověk prý nejen nezabloudí, ale navíc se dostane i na nejzajímavější mís­ta. Kolik investice stála a jak byste po prázdninách, kdy je největší turistická sezona, hodnotil přínos?

Město Slavkov u Brna se dlouhodobě snaží prezentovat jako město cestovního ruchu a volnočasových aktivit. Je to dáno jeho historií spojené s bitvou tří císařů z 2. prosince 1805, vlastnictvím areálu zámku, který je prohlášen za národní kulturní památku, golfovým areálem atd. Ročně investujeme do této oblasti mnoho milionů korun. Investice interaktivního průvodce byla pořízena příspěvkovou organizací Zámek Slavkov – Austerlitz a zcela jistě přispívá ke zviditelnění nabídky našeho města v oblasti turistického ruchu. Tudíž přínos hodnotíme velmi pozitivně.  

Jak jste se také nedávno vyjádřil v médiích, v poslední době jste se trochu potýkali s problémy v případě stanovení ceny pozemků a o pomoc jste tak požádali odbor investic a rozvoje, který dostal za úkol vypracovat určitou metodiku ocenění pozemků. Jak se tak situace s pozemky aktuálně vyvíjí a na co získané peníze radnice využije?

V současné době se hledá optimální metodika pro oceňování pozemků určených k pronájmům či prodejům. Snažíme se zpracovat cenovou pomůcku pro stanovení objektivních cen. Variantou je i stanovení ceny formou znaleckého posudku, avšak zkušenost z posledních případů je pro nás varováním, jelikož dva znalci na stejné pozemky nám stanovili zcela rozdílné ceny. Nejreálnější výši prodejní ceny je možné získat soutěží či dražbou.

Jak informoval před několika dny Vyškovský deník, únik zatím neznámé látky způsobil úhyn ryb v nádrži ve Slavkově u Brna. S největší pravděpodobností jsou na vině splašky z potoka. Bude se problémem nějak zabývat radnice? Je to v její kompetenci?

Znečištění vody ve vodní nádrži bylo zřejmě způsobeno splašky ze sousední obce, v níž prozatím není vybudována kanalizace. Jelikož tato obec má povolení tyto splašky vypouštět do potoka, jsou možnosti města v této oblasti velmi malé, vlastně nulové. Svoji roli sehrálo též deštivé počasí v daném období, které zrychlilo tok v potoce a únik znečištěných látek do rybníka. V příštím roce by se tato situace měla vyřešit, jelikož obec získala dotaci na výstavbu kanalizace včetně ČOV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…