Jindřich Šídlo dal průchod znechucení z prezidenta. A Luboš „Newsroom ČT24“ Rosí zuří, kdo všechno šíří ParlamentníListy.cz

12.11.2017 15:35

Prezident Miloš Zeman se způsobem sobě vlastním vyjádřil k nedávným rasistickým útokům v Česku. Učinil tak v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. Některé hvězdy hlavního mediálního proudu okamžitě daly najevo znechucení. A jiné rovnou pobuřuje, že taková média dostávají prostor, aby se jejich obsah mohl šířit.

Jindřich Šídlo dal průchod znechucení z prezidenta. A Luboš „Newsroom ČT24“ Rosí zuří, kdo všechno šíří ParlamentníListy.cz
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Lidé na sociálních sítích útočí na malé děti jen proto, že jsou Romové, nebo pocházejí z muslimských rodin. Současně musel muž černé pleti čelit útoku fotbalových fanoušků, kteří se na muže vrhli, zbyli ho a ještě na něj vymačkali citrón. A čeští politici k tomuhle všemu bohužel mlčí. Publicista Vladimír Kučera, který kvetoucí rasismus zkritizoval, se pořádně obul i do politiků za to, že se nezastali ani dětí, ani občana černé pleti. Jako politici selhali a Kučera se za ně stydí.

Prezident Zeman se nakonec k rasistickým útokům v Česku vyjádřil. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odsoudil výroky tajemníka SPD Jaroslava Staníka, který měl veřejně vykřikovat, že „Židé patří do plynu“. Podle prezidenta to jsou zcela nepřijatelné výroky.

„Výrok ‚Židé do plynu‘ je opravdu výrok, který překračuje veškeré hranice, ale totéž se týká i dalších skupin. Pokud jde o Židy, víte, že já Židům fandím, takže tam jsem zvláště alergický na tyto výroky, ale všechny tři skupiny (Židé, homosexuálové a Romové) bych uchoval od plynu a téměř mě napadá, že vdechnout nějaké množství cyklonu B, tak aby se zachoval jejich život, ale aby si přičichli, co to je, by možná prospělo lidem, kteří podobné výroky na adresu zmíněných skupin pronášejí,“ uvedl prezident.

Novinář serveru Seznam Zprávy.cz Jindřich Šídlo však na sociální síti Twitter upozornil, že prezident nevynechal ani útok fotbalových fanoušků i na muže černé pleti. Tady už prezident tak nekompromisní nebyl. „Chtěli jste slyšet vyjádření prezidenta k rasistickému útoku v pražské tramvaji? Tak jo. Tady ho máte. Prostě se to občas děje,“ napsal k tomu Šídlo.

Co přesně prezident řekl? „Myslím si, že k obdobným útokům čas od času dochází bez ohledu na barvu pleti, protože fotbaloví fanoušci, jak jsem řekl mnohokrát, jsou lidé, kteří se nekontrolují, a dokonce bych řekl, že jsou to v podstatě chuligáni,“ okomentoval případ útoku v tramvaji prezident.

 

 

Prezidentova reakce nenechala v klidu ani Luďka Staňka, internetového baviče a redaktora Reflexu.

„Tak jo, nejde o rasismus, může za to fotbal. Ten chlápek (ano, hádáte správně, je to Miloš Zeman) se mentálně vydal na cestu směrem devatenáctý století a dál proti proudu času a stále zrychluje. Počítám, že ještě tak rok a začne říkat, ze máme kreslit postavičky lovců na stěny příbytku jako on. Ideálně vlastními výkaly,“ napsal Staněk.

Pár kritických slov si neodpustil ani Luboš Rosí, tvůrce pořadu České televize Newsroom. Rosí však nekritizoval prezidenta, ale Českou tiskovou kancelář. Za to, že si dovolila odkázat na rozhovor, který pořídil server ParlamentníListy.cz. Podle hlavního veřejnoprávního analytika mediálního světa, který s kolegy ve svém pořadu divákům interpretuje mediální dění, je prostor pro tato média znakem nevídaného úpadku veřejnoprávní tiskové agentury. Rosí se posměšmě ptá, zda bude příště "četka" citovat i média jako je Aeronet nebo Sputnik.

Takto Luboš Rosí v Newsroomu ČT24 představoval ministerské Centrum proti dezinformacím:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…