Jindřich Šídlo napsal o Jiřím Ovčáčkovi. Trochu jinak, než by se asi čekalo

02.10.2015 11:45

Šéfredaktor politického zpravodajství a názorů serveru iHNed.cz a komentátor Jindřich Šídlo se ve svém nejnovějším komentáři věnoval hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

Jindřich Šídlo napsal o Jiřím Ovčáčkovi. Trochu jinak, než by se asi čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

„Sociální sítě celé dny žijí každým prohlášením prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten mladý muž to prostě dělá dobře. Rozruch to v Česku budí hlavně proto, že jsme na takhle pojatou roli tiskového mluvčího už zapomněli,“ konstatuje Šídlo.

Proto není ani tak složité šestatřicetiletého Ovčáčka parodovat. „Je to tak jednoduché jako parodovat před lety Václava Klause nebo třeba jeho nástupce na Hradě Miloše Zemana. Jako Andreje Babiše, Karla Schwarzenberga. Prostě jako kohokoliv, kdo v české politice nějak vyčnívá,“ uvádí Šídlo.  

Jak následně Šídlo konstatuje, za několik měsíců se mluvčí Ovčáček probojoval až do seriálu Kancelář Blaník, kde ho hrál Pavel Liška. 

„Klasik říká ‚kdo z vás to má‘, a vážně se tak můžeme ptát: Kdo jiný má rozhovor ve víkendovém magazínu MF Dnes nebo titulní stranu Reflexu? Mimochodem víte, jak se jmenuje mluvčí vlády? Nebo mluvčí Andreje Babiše? Nebo skoro jakýkoliv jiný mluvčí, samozřejmě kromě Františka Poláka z Metrostavu, jenž teď po otevření Blanky odchází na mimořádně zasloužený odpočinek?“ ptá se Šídlo a konstatuje, že z Ovčáčka se stala regulérní celebrita. 

Původní text ZDE.

„V tom celém je samozřejmě z obou stran hodně ironie a pohrdání. Jenže málo platné, Ovčáček dělá svou práci přesně tak, jak to po něm jeho šéf chce. A rozruch to v Česku budí hlavně proto, že jsme na takhle pojatou roli tiskového mluvčího už zapomněli,“ konstatuje Šídlo. A dodává, že Ovčáček definuje zase po letech roli tiskového mluvčího jako čistě politické figury, u níž si můžete být jisti, že jejími ústy promlouvá sám prezident. „Samozřejmě s tou výhodou, že to sám neříká,“ dodává Šídlo.  

Závěrem podotkl, že bychom měli Jiřímu Ovčáčkovi držet palce, aby ho forma a přízeň neopustily. „A my se mohli těšit na každý další výstup, který překoná ten předchozí. Protože by tu bylo smutno. A protože dělat si legraci z Jiřího Ovčáčka je tak snadné, že díky tomu na spoustu opravdu vážných věcí rádi zapomeneme,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…