Jiří Ovčáček vystoupil před televizní kamery a ohlásil, co má Zeman v plánu. A také...

24.05.2016 15:46

Když česká strana odmítla nabídku OSN, aby naši vojáci střežili syrsko izraelskou hranici na Golanských výšinách, vycházela z „nesprávně interpretovaných informací“ Stálé mise New York. Na setkání s novináři to dnes uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prozradil také plány prezidenta na nadcházející letní měsíce. Již zítra ale hlava státu jmenuje Jiřího Rusnoka guvernérem centrální banky.

Jiří Ovčáček vystoupil před televizní kamery a ohlásil, co má Zeman v plánu. A také...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Ovčáček připomněl, že Zeman misi českých vojáků na Golanských výšinách dlouhodobě podporuje a prosazuje. Podle české ambasády v Damašku je totiž už celé teritorium pod kontrolou syrské armády. „Bezpečnost vlastních jednotek UNDOF zajišťují irské jednotky, a to i při přesunech v Damašku, a nikoliv syrská armáda, jak se mylně uvádí v informaci Stálé mise New York. Předpokládá se, že by naše jednotka zpočátku byla v bezpečné zóně Jafúr, která je deset kilometrů od Damašku a kde je dnes velitelství mise UNDOF,“ uvedl Ovčáček.

Podle něj česká ambasáda v syrské metropoli hodnotí záměr UNDOF z bezpečnostního i politického hlediska jako logický a proveditelný. „Dle názoru zastupitelského úřadu negativní rozhodnutí odmítnout nabídku OSN vycházelo z nesprávně interpretovaných informací Stálé mise New York, přestože disponovala informacemi od velitelů UNDOF, zprostředkovaných zastupitelským úřadem a přidělencem obrany v Damašku,“ konstatoval mluvčí s tím, že prezident má v plánu sejít se s ministrem obrany Martinem Stropnickým a celou věc s ním prodiskutovat.

Ovčáček prozradil, že Zeman zítra v jedenáct hodin dopoledne jmenuje Jiřího Rusnoka guvernérem České národní banky.

V neděli v 17 hodin vystoupí prezident v pořadu Prezidentský Pressklub na rádiu Frekvence 1.

Začátkem června navštíví prezident jižní Čechy

Ve dnech 1. až 3. června navštíví hlava státu Jihočeský kraj, přičemž v pátek deset minut před jedenáctou hodinou zavítá na státní hranici s Rakouskem v Českých Velenicích. Tématem má být především migrace.

Prezident Miloš Zeman na začátku června navštíví Arménii a Makedonii. Plánovanou letní cestu po Střední a Jižní Americe Pražský hrad odložil na podzim. V srpnu tak prezident nejspíš poletí jen na zahájení olympijských her do Brazílie.

V Makedonii o migrační krizi

Cesta do Makedonie a Arménie se uskuteční 8. až 10. června. Zeman nejprve navštíví Makedonii, kde jedním z hlavních témat bude nejspíš migrační krize. Přes makedonské hranice s Řeckem v minulosti proudily tisíce uprchlíků. "Lze proto předpokládat, že se bude (migrační) otázka diskutovat při vzájemných setkáních v Makedonii," řekl Ovčáček. Zeman je odpůrce příchodu muslimských migrantů do Evropy. Poté přeletí do Arménie, kde se podle Ovčáčka vysloví k aktuálním tématům regionu. Stojí na pomezí znovuobnovení ozbrojeného konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Cesta do latinské Ameriky se přesouvá na podzim

Další Zemanovou zahraniční cestou měla být, po summitech NATO ve Varšavě a Evropské unie s asijskými státy ASEM v mongolském Ulánbátaru, cesta do Jižní a Střední Ameriky. Pražský hrad se snažil spojit zahájení olympijských her v Riu de Janeiru s návštěvou dalších zemí regionu. Podle Ovčáčka se ale Zeman v srpnu zúčastní jen zahájení olympiády. Kombinovaná cesta po Mexiku, Kolumbii a Kostarice by se měla uskutečnit až na podzim. "Důvod je prostý, Kolumbie teď řeší své vnitropolitické záležitosti, to znamená, že požádala o odklad té cesty, jinými slovy plánuje se spíše na podzim," řekl hradní mluvčí.

Dovolenou stráví Zeman tradičně na Vysočině

Ještě před odletem na summit NATO ve Varšavě, který se koná 8. a 9. července, Zemana čeká krátká dovolená na jeho oblíbené Vysočině, řekl Ovčáček. Předcházet mu bude opět krajská cesta po Vysočině, která skončí 1. července.

Zeman svou dovolenou tradičně tráví na své chalupě v Novém Veselí, kde chodí na procházky nebo se projíždí ve svém žlutém nafukovacím člunu na Veselském rybníku.

Další část dovolené si prezident podle Ovčáčka možná vybere po návratu z Mongolska. "Nepůjde o nějakých 14 dnů, ale maximálně opět o pět dnů," dodal mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…