Jiří Zimola v ČT pronesl slova, která šéfa ČSSD nepotěší. Jde o Pocheho

30.08.2018 20:45

V pátek se sociální demokracie bude rozhodovat, jak se postaví k postu ministra zahraničí. Konečné rozhodování se možná přesune na období po volbách. Sociální demokracie není v tomto ohledu názorově jednotná. Jedna část strany se přiklání na stranu Pocheho, další část zase apeluje pro hledání nového kandidáta. Postoj sociální demokracie v Interview ČT24 komentoval místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Jiří Zimola v ČT pronesl slova, která šéfa ČSSD nepotěší. Jde o Pocheho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Vzhledem k tomu, že prezident se opakovaně vyjádřil, že pana Pocheho nejmenuje, Zimola opakovaně zastává názor, že sociální demokracie měla několik dalších kvalitních kandidátů na funkci ministra zahraničí. „Myslím si, že je ke škodě sociální demokracie a České republiky, že se tahle věc nepodařila během dvou měsíců vyřešit,“ uvedl ke sporu o ministra zahraničí. Podle něj sociální demokracie dopředu znala postoj prezidenta republiky, proto mohla přijít s jiným kandidátem. „Je v zájmu České republiky a sociální demokracie se podílet konstruktivně na této vládě,“ uvedl s tím, když už strana po souhlasném vyjádření většiny členů ve vnitrostranickém referendu do vlády vstoupila. „Nemám z toho radost,“ okomentoval pak současné dvojvládí Jana Hamáčka.

Sám se podle svých slov přiklání k názoru, aby sociální demokracie ustoupila. Podle něj takové stanovisko zastává většina členů sociální demokracie. Doufá proto, že zítřejší předsednictvo přinese řešení pro tuto situaci. Nechtěl předjímat výsledky jednání předsednictva. Došlo rovněž ke zmínce jména Jakuba Landovského, kterého předseda sociální demokracie také několikrát v souvislosti s resortem diplomacie zmínil. Toho by ovšem Hamáček prý nominoval až po komunálních volbách. Zimola si ale myslí, že celá situace by se měla vyřešit již v pátek. „Od předsedy zítra očekávám, že navrhne řešení,“ uvedl a dodal, že může jít o jakékoliv jméno. Podle něj jméno Pocheho ale řešením není. „Já si myslím, že konflikt v tento okamžik není namístě,“ dodal a pokračoval, že ČSSD by neměla lpět na nějakém jménu. „Soustředíme se na komunální volby,“ připomněl současnou prioritu strany, kterou jsou komunální témata, nikoliv spor o ministra zahraničí.  

„V tento moment se moje jméno na seznamu potenciálních ministrů zahraničních věcí neobjeví,“ oponoval tvrzení, že by jeho jméno mohlo na jednání předsednictva zaznít. Podle svých slov jeho prioritou je obroda strany a komunální politika.

Závěrem debaty se otevřelo i téma podaného trestního oznámení na primátora Plzně od jeho stranického kolegy. „Já nemám radost z toho, že v krajích se naši kandidáti dohadují,“ uvedl a současně připustil, že obdobné procesy provázející obsazování kandidátních listin jsou záležitostí i ostatních politických stran. „Možná je to obraz doby,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…