Jižní Moravu povede do voleb za ČSSD premiér Sobotka

27.05.2017 18:31

Lídrem jihomoravských sociálních demokratů pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny bude premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. V jeho roli, do jaké ho nominoval na začátku dubna krajský výkonný výbor, ho potvrdili dnes i straníci na jižní Moravě, kterých je zhruba 2800, řekl ČTK krajský tajemník Michal Škerle. Hlasovalo jich přes 1200 a neudělali proti navržené kandidátce žádnou změnu.

Jižní Moravu povede do voleb za ČSSD premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Na druhém místě je předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, který nahradil Jeronýma Tejce po jeho rozhodnutí neobhajovat poslanecký mandát kvůli nesouhlasu s některými názory současného vedení strany. Za Sobotkou a Sklenákem jsou poslanec Jiří Petrů, bývalý krajský tajemník Lukáš Vágner a starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Ten v tomto volebním období získal poslanecký mandát jako náhradník poté, co ze Sněmovny odešel bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Na kandidátce je 34 lidí. Na šestém místě je bývalý primátor Brna Roman Onderka. Brněnská organizace ČSSD se při dubnovém jednání krajského výboru snažila o to, by měl Onderka lepší postavení, což neprošlo.

Jihomoravská sociální demokracie má nyní šest poslanců. Předsedou strany je Sobotka, jejím statutárním místopředsedou ministr vnitra Milan Chovanec. Na místopředsedu na březnovém sjezdu strany neúspěšně kandidoval i Tejc. Na kandidátce chybí i Hašek, který před čtyřmi lety získal nejvíce preferenčních hlasů v kraji a přeskočil i Sobotku. Poté se však stal účastníkem tzv. lánského puče, po kterém někteří členové ČSSD včetně Haška a Tejce vyzvali Sobotku k odstoupení. Ten to ale neudělal, naopak Hašek s Tejcem a dalšími opustili místa ve vedení strany. Haškovi z dřívějších mnoha funkcí zůstal pouze post řadového krajského zastupitele.

Sobotka byl lídrem ČSSD na jižní Moravě i před čtyřmi lety. Znovu jím budou i předseda ODS Petr Fiala a poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola na kandidátce koalice lidovců se STAN. Hnutí ANO povede do voleb hejtmanova náměstkyně Taťána Malá, komunisty poslanec Ivo Pojezdný a TOP 09 bude mít v čele kandidátky profesora radiologie Vlastimila Válka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…