Jsem v té ODS, kde se nekrade. Žádnou jinou ani neznám, řekl Fiala v bouřlivé stranické debatě

20.05.2014 11:42

REPORTÁŽ Euroskeptický den zažil v pondělí 19. května Liberec. Na náměstí před radnicí se prezentovali Svobodní, v dolním centru měla stánek ODS se svojí peticí na podporu koruny proti euru. A to se ještě někde ve městě měla objevit O.K. strana. Vrcholem však pro pravicového voliče byl podvečer v liberecké Tipsport areně, kde debatoval se členy a sympatizanty ODS jejich předseda Petr Fiala.

Jsem v té ODS, kde se nekrade. Žádnou jinou ani neznám, řekl Fiala v bouřlivé stranické debatě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Fiala na besedě s občany

Ačkoliv to bylo jeho již třinácté podobné zastavení v různých městech Česka, setkal se zde s kritikou, jakou jinde nezažil. Týkala se sloganu Ta pravá ODS, ale také výše zmíněné petice. Debata ale ukázala i nejednotné názory uvnitř strany. Třeba mezi libereckou a českolipskou ODS.

Nemusíme se za nic omlouvat. Růst je naše zásluha, ne Kalouskova 

Debatu odstartoval dlouholetý krajský šéf ODS, bývalý předseda a v současnosti místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Začal zhurta. Vytáhl téma, se kterým se podle svých slov Fiala jinde nesetkal. S kritikou hlavního sloganu ODS, jenž visel nad hlavami Fialy a Kupky – Ta pravá ODS. Ve stručnosti řečeno – dlouholetým občanskodemokratickým pardálům přišlo, jako by se tím chtělo říci, že ta takzvaně stará ODS byla špatná, prohnilá, zatímco teď přichází jakási nová, která se od té původní odstřihuje a distancuje.

Přemysl Sobotka k tomuto tématu řekl. „Strašně nerad poslouchám věty o tom, že jsme pravá ODS, že jsme ODS obnovující se.“ Poté se pustil do kritiky vlastních řad. „Na sinusoidě jsme se dostali do té dolní oprati vlastní vinou. Že jsme v celé České republice vyhnali ze strany řadu poctivých ódéesáků, na tom neseme vinu také my,“ prohlásil. „Základní větou by ale mělo být, že jsme zvedli hlavu. Nejsme přeci na kolenou. Nemusíme se pořád za něco omlouvat. Odhadovaný ekonomický růst je také naše zásluha, to není Kalouskova záležitost,“ domníval se politický matador.

Kvůli ohrožení demokracie jsem vstoupil do politiky

Přemysl Sobotka se následně Fialy zeptal, zda sdílí jeho vážnou obavu o parlamentní demokracii v České republice. „Protože atak, který se provádí na nás a další politické strany, směřuje k tomu, aby politické strany byly devastovány. Parlamentní demokracie je z mého pohledu ohrožena,“ sdělil Sobotka.

Obava z ohrožení parlamentní demokracie byla jedním z motivů, proč se rozhodl jít do politiky Petr Fiala. „Řítíme se do velmi problematické budoucnosti. Omezování osobní svobody, hledání nepolitických řešení,“ zmínil. Projevuje se to dle něj tím, jak lidé naslouchají různým populistickým protestním hnutím, ať už charakteru antisystémového - Úsvit, nebo antiestablishmentového - hnutí ANO. „Jsou v tom skryta velká rizika. Nevíme, jaké jsou jejich zájmy a kam směřují. Klidně za půl roku udělají obrat a budou hlásat něco jiného. Což není parlamentní demokracie, kde klíčovou institucí jsou politické strany, které mají nějaký ideový program. Víte, co od nich můžete očekávat,“ prohlásil Fiala.

Situace je podle něj ještě vážnější. „Přidává se k tomu totiž i proměna mediální scény. Najednou se v průběhu několika let proměnila struktura vlastníků médií. Jejich vlivnou část má člověk, který je sám politicky aktivní a disponuje velkou ekonomickou mocí. Mediální prostor se změnil a není to ku prospěchu demokracie,“ domníval se předseda ODS.

Pravá ODS. Je snad ta stará prašivá?

A pak opět začali liberečtí členové ODS atakovat předsedu ohledně podle nich nešťastného sloganu Ta pravá ODS. „Chápu to tak, že ta stará ODS je prašivá, což jsem třeba já, a ta nová je ta správná,“ vyslovil svůj dojem Martin Chaloupka.

„Pro mě je vaše připomínka cenná v tom, že jsem ji ještě neslyšel,“ odpověděl překvapený Fiala. „Kdyby ve sloganu bylo Nová ODS, tak byste měl pravdu. Ale termín Pravá ODS se nijak nevymezuje proti staré ODS. Pravý znamená správný a také pravicový,“ snažil se vysvětlit Fiala.

Kradlo se snad v ODS, měla to v programu?

„No jo, tady po městě však nechodí bohemisti. Ale normální lidi. A oni se mě ptají. Martine, ty seš ve které ODS. V té, co krade, nebo nekrade,“ sděloval své zkušenosti Chaloupka. „A vy jste ve které ODS? Já jsem v té, která nekrade,“ odpověděl Fiala. „Jsem už tak zblblej, že ani nevím,“ komicky opáčil Chaloupka. „To je ale strašně důležité při vysvětlování lidem. Postavím se před ně a důrazně jim sdělím. Jsem v ODS, která nekrade. Takovou, ve které se krade, ani neznám. Taková není,“ dával příkladnou instruktáž Fiala.

Poté si vzal slovo bývalý poslanec Tomáš Hasil. „Jsem dlouholetým členem Občanské demokratické strany. Ale teď nevím, jestli jsem ještě členem té nové pravé ODS. Jestli je to jiná politická strana, nebo stejná. Opravdu si nemyslím, že ODS měla v programu krást a že kradla. Pokud někdo kradl, šlo o konkrétní osoby. Proto neříkejme, že stará ODS kradla a ta nová že nekrade,“ sdělil vzrušeným hlasem. Fiala mu oponoval, že to tak rozhodně nemyslel. „Omlouvám se, ale já jsme to tak vnímal,“ kontroval Hasil. „Tak musím lépe vysvětlovat,“ uzavřel toto pro něj nečekané téma Fiala.

Volební kampaň formou petice je faux pas

Hasil však s kritikou ještě neskončil. Nelíbila se mu petiční akce na podporu koruny proti euru. „Volební kampaň formou petice je podle mého názoru faux pas. Nemyslím si, že patří k činnosti konzervativní politické strany. Ale k nějakému občanskému hnutí, nebo neziskové organizaci,“ mínil. Je to dle jeho slov další populistické gesto. „Jako byl například souhlas s přímou volbou prezidenta v neprezidentském systému. Nebo podpora zrušení či omezení imunity, která může vést k dramatickým záležitostem. Uvedu příklad: Třeba když poslanci schválí snížení platů policajtů a oni pak na nich budou viset za jakýkoliv přestupek na ulici,“ obával se.

Fiala naposledy hájil slogan. „Myslím, že není špatný. Navíc na mnoha místech při podobných diskuzích se členy ODS slyším, že jsme se málo distancovali od minulosti. Proč se neomluvíme. Ta nálada není tedy tak jednoznačná jako v tomto sále,“ upozornil.

S peticí původně Fiala také nesouhlasil. „Kolegové mě ale přesvědčili a udělali dobře. V tomto případě funguje dobře. Můžeme mít petiční stánky i v místech, kam bychom se normálně nedostali. A ještě podstatnější je, že se u těch stánků zastavují lidé, kteří by se jinak u značky ODS nezastavili. A diskutují s námi. Máme možnost jim říci, jaká je naše politika, co chceme a co děláme,“ objasnil Fiala.

Českolipská ODS je pro omluvu

Na závěr debaty promluvili občanští demokraté z Českolipska. Ti měli poněkud jiné názory než jejich liberečtí kolegové. Jako první se ozval bývalý poslanec Juraj Raninec. Podle něj by se ODS voličům omluvit měla. „V roce 2006 Mirek Topolánek podepsal takzvanou smlouvu s voliči. V ní bylo, že se nebudou zvyšovat daně, nezhorší se životní úroveň důchodců, nebude zvýšena spoluúčast ve zdravotnictví,“ vyjmenoval nesplněné sliby.

„Vyhráli jsme volby a po nich jsme z donucení začali plnit program Strany zelených a KDU-ČSL. Ještě jsme pak sestavili vládu v roce 2010. Tady jsme ale zase z velké části plnili program TOP 09, kterou jsme pomohli založit,“ okomentoval vládní činnost své strany. „Vítám, že máme nové vedení a podporuji ho. Ale možná by bylo dobré se občanům omluvit,“ konstatoval Raninec.

„Vidíte sami, že v tomto sále mezi pár lidmi není jednotný názor. Jsem přesvědčen, že omluva nemůže být deklaratorní. Pokud chceme změnit naši politiku, musíme tak učinit přesvědčivým způsobem. Jedině tím, že důvěryhodně lidem nabídneme politiku, kterou pak budeme realizovat,“ zdůraznil Fiala.

Anketa

Je Petr Fiala lepším lídrem než Petr Nečas?

33%
67%
hlasovalo: 2001 lidí

Politika, kterou nikdo nechce, je špatná

Odklonění voličů od ODS nenastalo až po pádu Petra Nečase. „Ztráceli jsme celé voličské skupiny po několik let. A musíme se ptát proč? Proč nás přestali volit podnikatelé, senioři, mladí lidé. Proč jsme ztratili velké části venkovského obyvatelstva,“ ptal se předseda ODS s tím, že on odpověď zná. „Ale lidi nám neuvěří, když řekneme: Sorry, támhle jsme se podřídili Kalouskovi, jinde zeleným, nevěděli jsme, co sami chceme. Musíme mít srozumitelnou přesvědčivou politiku pro naše voličské skupiny. Jinak nemáme šanci. Omluva sama nestačí a není ani důležitá,“ konstatoval.

ODS musí lidem podle Fialy něco nabízet. „Věci, které je trápí a odpovídají jejich zájmům. Což jsme prostě nedělali,“ je si vědom. Nesouhlasí ani s tezí, že ODS byla sedm let ve vládě a voliči se logicky od ní odklonili. „Tohle není pravda. Podívejme na Německo. CDU-CSU je osm let ve vládě a dostala přes čtyřicet procent. A také byla v koaličních vládách a dělala kompromisy se socialisty a liberály,“ poukázal na sousední zemi. A proč kolegové v Německu jsou tak úspěšní? „Měli konkrétní politické cíle a kompromisy dokázali vysvětlit,“ objasnil.

Navýšení DPH neprospělo žádné voličské skupině

Což ODS podle Fialy nedělala. „A nechali jsme se dotlačit do věcí, které nebyly v zájmu našich voličských skupin. Když děláte politiku, kterou nikdo nesdílí, nikdo ji nechce, tak i kdyby byla sebesprávnější, je to špatná politika,“ ozřejmil a uvedl příklad. „Uveďte mi jedinou sociální skupinu, které prospělo několikanásobné navýšení nižší sazby DPH. Taková voličská skupina neexistuje,“ zdůraznil.

Řada voličů – třeba živnostníků – opustila ODS a přeběhla k hnutí ANO. „A co teď vidí. Návrh Ministerstva financí jim sebere fakticky 25 tisíc korun ročně. Což pro řadu malých živnostníků je skoro likvidační. Byli jsme první, kdo na to upozornil,“ řekl Fiala. „Musíme lidi přesvědčit, že známe správné recepty. Ale také, že je nabízejí lidé, kteří, až budeme ve vládě – a já vám zaručuji, že v ní zase budeme – nebudou ustupovat a tuto politiku prosazovat. To je jediná cesta, jak přesvědčit lidi, aby nám dali svůj hlas,“ neztrácel optimismus Fiala.

Ale lehké to mít nebude. Ani směrem k voličům, tak i uvnitř své strany. S tímto pocitem odcházeli po zhruba dvou hodinách mnozí návštěvníci této zajímavé debaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…