Vládě Sobotky a Babiše nevěříme. Bývalí významní politici otevřeně promluvili

19.05.2014 20:45

ANKETA Co si myslí bývalé politické špičky o těch nynějších politicích a jak jsou spokojeni s vládou Bohuslava Sobotky? „Miloše Zemana jsem znal jako politika s jasnou vizí, který je schopný jasně a přesvědčivě formulovat. Jenže to se změnilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz úplně první předseda Poslanecké sněmovny Milan Uhde. Prý ale nevěří, že představy nynější vlády povedou k dobrému, budou-li uskutečněny. I jiní expolitici uvedli své názory...

Vládě Sobotky a Babiše nevěříme. Bývalí významní politici otevřeně promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Veřejnost nedávno zaznamenala sto dní vládnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Co si o nynějších politicích ale myslí ti, co kdysi zastávali mocné politické posty? Je podle nich Sobotkova vláda horší, nebo lepší, než byl třeba kabinet Petra Nečase a Mirka Topolánka? A jak by hodnotili dnešní největší politické hráče – vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), prezidenta Miloše Zemana a samotného premiéra Sobotku?

„Nebudu na dnešní politické dění odpovídat,“ zněla ovšem nejčastější věta těch, co měli kdysi silnou politickou moc. Takto třeba ParlamentnímListům.cz odpovídala někdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová (ODS), někdejší ministr dopravy Martin Říman (ODS), či exšéf Poslanecké sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD).

Naopak někdejší ministr kultury české vlády a od vzniku samostatné republiky v roce 1993 1. předseda Poslanecké sněmovny Milan Uhde se rozpovídal.

„Já jsem spisovatel, a mohu hodnotit jenom lidi, které dobře znám, ale i ty musím hodnotit opatrně, protože nikdy člověk nezná druhého člověka dost důkladně. To je stran lidského hodnocení nynějších politických špiček,“ poznamenal nejprve pro ParlamentníListy.cz Uhde.

„Nemyslím si ale, že by oproti minulosti byla v dnešní politice, v její úrovni nějaká propastná změna. Politika, jak ji znám, tak představovala vždy hrubší reakci na skutečnost, než mají tzv. slušní lidé,“ zmínil Uhde k dotazu, zda politika od doby, co v ní on osobně již není, nějak významně zhrubla.

Uhde: Zeman byl politik s jasnou vizí, teď už není

Co se týče hodnocení politických špiček, tak tam byl již konkrétnější. „Miloše Zemana jsem znal jako politika v těch devadesátých letech a jakkoliv reprezentoval stranu, která nikdy nebyla mou stranou, tak musím uznat, že to byl politik s jasnou vizí a schopný jasně a přesvědčivě formulovat, co si myslí. Jenže to se změnilo. A já jsem ho jako prezidenta nevolil a myslím si, že jsem udělal dobře,“ řekl Uhde.

Na Bohuslava Sobotku má sice také osobní politické vzpomínky, ale přesto jej nechce nijak konkrétněji „nálepkovat".

„Hodnocení jeho osoby se vejde pod hodnocení takové, že nevěřím, že představy této vlády jsou realistické a že povedou k dobrému, budou-li uskutečněny. To se týká i pana premiéra a téměř všech členů vlády,“ poznamenal na konto předsedy vlády.

K Andreji Babišovi ale již nechtěl vůbec nic konkrétnějšího sdělit.

Proč ANO? Znechucení z toho, jak jednaly v minulosti tradiční strany

„Hnutí ANO je sice nyní na čele žebříčku ve stranických preferencích, ale to mne vůbec nepřekvapuje. Jsem totiž přesvědčen, že v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu zaznamená toto hnutí výrazný úspěch. Proč si to myslím? Je to znechucení z toho, jak jednaly v minulosti tzv. zažité a tradiční strany. Některé téměř úplně ztratily důvěru lidí, některé značně a když přišel někdo, kdo říká: nejsem politik, jsem fachman, no tak je logické, že si získal důvěru občanů. Mou důvěru ale nikoliv,“ uvedl Uhde k hnutí ANO a také k jeho lídrovi.

V dnešní politické scéně mu prý chybí jakákoliv osobnost, která hájí pravicové názory. „Držím palce především předsedovi ODS Petru Fialovi a to přese všechno, čím tato strana prošla a přes krizi, ve které se nyní ocitla. Já bych si velice přál, aby Petru Fialovi a jeho nejbližším spolupracovníkům snaha o obrodu strany vyšla,“ řekl dále bývalý šéf sněmovny.

Nevěří ani Sobotkovi a ani Babišovi

Co se týče vlády, tak prý Uhde nevěří, že politika kabinetu Bohuslava Sobotky bude úspěšná. „Že bude úspěšný pan Babiš, že bude úspěšný pan Sobotka, v to fakt nevěřím. Je to totiž politika vlády, která podle mne směřuje nedobrým směrem a já nevěřím v její výsledky,“ dodal pro ParlamentníListy.cz s poznámkou, že politika je jinak důležitá složka lidské činnosti.

„A je třeba, aby lidé, kteří se cítí na to, že jsou pevní charakterově a navíc i dost pracovití, aby tam vstupovali. Kdybych byl já o dvacet let mladší, zase bych se ohlížel, jestli je někde strana, za kterou bych chtěl kandidovat. Ale je mi tolik roků, kolik je, tak je to již naprosto platonická představa,“ uzavřel Uhde.

Ivan David (ČSSD), někdejší ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana, je přesvědčen, že nynější kabinet Bohuslava Sobotky není žádné terno.

„Já si myslím, že politická scéna zamrzla v jakési bezradnosti a není schopná najít žádná východiska. Ta očekávání, která tady byla, tak byla vystřídána zklamáním, ale jaksi žádné nové akce, že by někdo přistoupil na potřebné změny, podle mne nenastanou. Navíc se domnívám, že za vlády Bohuslava Sobotky se budou prohlubovat krizové jevy jako jsou vyloučené lokality, bezdomovectví, nezaměstnanost a podobné věci, které v posledních letech vzrostou a to i přesto, že krize údajně skončila,“ rozpovídal se David na vrub kabinetu.

Co se týče ekonomiky, tak je přesvědčen o tom, že by nyní politici měli nabídnout něco víc, než jen „zprostředkovávání výhodných investičních příležitostí pro zahraniční investory".

David: Je to falešný mesiáš

„Osoba Andreje Babiše? Já osobně mu nevěřím, pokládám ho za falešného mesiáše. Ovšem zdá se mi, že mu naopak věří mnoho našich spoluobčanů. Já jim ale závidím jejich neochvějnou víru. Ovšem to, že zrovna pan Babiš vniknul do politiky, tak to je velmi nepříznivý jev – když se ale moci ujímají vpodstatě oligarchové podobně jako v některých zemích bývalého Sovětského svazu, pak je to jen ukázka naprosté bezradnosti na jedné straně a na straně druhé projev selhání demokracie,“ poznamenal kriticky exministr.

Miloše Zemana pak prý zná velmi dobře, neboť právě v jeho vládě býval ministrem zdravotnictví. „Z Miloše Zemana ale mám nyní pocit trochu rozpačitý. Domníval jsem se totiž, že bude provádět nějakou samostatnější iniciativu ve smyslu svých proklamací z doby, kdy byl v čele sociální demokracie. Teď bych ale řekl, že je jen lehce nadstandardním politikem,“ pousmál se nad hodnocením hlavy státu.

Právě proto, že byl David ministrem zdravotnictví, tak si neodpustil poznámku k úrovni zdravotnictví.

„Je třeba si tady uvědomit, že v době, kdy jsem byl ministr, což je 15 let, tak zdravotnictví tehdy stálo 120 miliard, ovšem dnes stojí už 270 miliard. Proto je tady potřeba si položit otázku, jestli za 15 let máme zdravotnictví dvaapůlkrát lepší. Podle mne tomu tak není - rostou výdaje, které jsou neefektivní.“

Julínek: Rýpání se do minulých vlád není vhodné

Tomáš Julínek (ODS), který byl ministrem zdravotnictví ve vládě Mirka Topolánka, napřed zdůraznil, že co se týče hodnocení vlády, tak je nyní především už běžný občan. Proto zrovna moc někoho hodnotit se mu nezdá příliš vhodné.

„Co se týče programu, tak kabinet Bohuslava Sobotky signalizuje některé věci, které se mne jako občanovi nelíbí. Ale řekl bych, že za sto dní není ještě co hodnotit. Ovšem rýpání se v minulých vládách a vykládání o tom, co kdo udělal špatně a jak je někdo špatný ministr, tak to není zrovna to, na co bych rád reagoval. Ono také na druhou stranu je těch kroků od jednotlivých ministrů zatím málo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Julínek.

„V obecné rovině bych ale na jejich konto možná přece jen něco poznamenal. Mně se totiž zdá, že hodnocení předchůdců minulého kabinetu je už ze strany vlády Bohuslava Sobotky přespříliš dlouhé období. Je tam od nich hodně deklarací politických a hodně hodnocení toho, jak a co kdo v minulosti udělal špatně. Ovšem je tam málo novinek. Představte si, že bych si já v pozici nového ministra zdravotnictví počínal tak, že déle než tři týdny bych vyprávěl, co všechno přede mnou Rath udělal špatně. Média by pak logicky neříkala na můj vrub nic jiného, než že vlastně jenom někoho pomlouvám a přitom jsem zatím neudělal pořádně ani čárku,“ zmínil dále Julínek.

Neumí se prý ani vyjádřit k tomu, kdo mu nyní na politické scéně chybí.

„Naopak kvituji určitou noblesu a kulturu ministra kultury Daniela Hermana. Když jste v parlamentu, tak vidíte, co dělají ostatní politici a jak to dělají, ovšem teď to sleduji jenom v tisku a z obecných informací," pokrčil Julínek nakonec rameny.

Moldan: Mám obavy kam to směřuje

Někdejší senátor a také bývalý ministr bez portfeje Bedřich Moldan (V letech 1990 až 1991 byl prvním českým ministrem životního prostředí za Občanské fórum. Jde o zakládajícího člena ODS, který ale v lednu 2010 stranu opustil a začal spolupracovat s TOP 09 - pozn. red.) se pak rád rozpovídal hlavně o letech po roce 1989.

„Když dnešní politickou situaci srovnáme s vývojem od roku 1989, tak musím říci, že současnou politickou garnituru shledávám s jistými obavami. Když to vezmeme s delší časovou perspektivou, tak časový zlom nastal na konci devadesátých let, kdy přestalo působit charisma Václava Havla. Právě tehdy se ale podle mého názoru také postupně zvrtla politika ODS. Já jsem byl totiž dlouholetým členem ODS, ale na přelomu devadesátých let se mi v této straně přestalo líbit. A nelíbila se mi politika ODS ani za vlády Petra Nečase, neboť tehdy převažovala ve straně určitá necitlivost vůči korupčnímu jednání. Mám na mysli jednání, kdy v politice dostali velký význam takoví ti slavní kmotři a různé zájmové a lobbistické skupiny,“ reagoval nejprve na dotazy ParlamentníchListů.cz Moldan.

Na dnešní politice mu pak vadí jiná věc, a ta má souvislost s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Ten euroskepticismus nám škodí

„Hodně mi vadí, že se ztratila evropská perspektiva a že zvítězil takový ten falešný, ale velmi silný euroskepticismus, který se dodneška projevuje tak, že mnoho politických stran, které kandidují do Evropského parlamentu, tak zakládají svůj program na tom, že nechceme euro. To je ale podle mého názoru nesmysl a kontraproduktivní záležitost a navíc je to i primitivní populismus, který nakonec ani není založen na tom, co si lidi opravdu myslí,“ pronesl dále Moldan.

„Když srovnávám současnou vládu, tak musím uvést, že mám k ní nedůvěru a to z toho důvodu, že spojení Babišova hnutí ANO s ČSSD nemůže přinést nic dobrého. Jestli zrovna toto spojení vydrží, tak se budu tomu velmi divit. Vláda podle mého soudu deklaruje celou řadu věcí, které ani nehodlá dodržovat. Snad nejtypičtějším příkladem je fiskální pakt. Tato vláda jej totiž hodně chce, ale přitom se podle něj nechová. Sobotkův kabinet také zaujímá proevropský postoj, který deklaruje právě premiér Sobotka. Jenže tento program je v nesouladu s velkou částí členů ČSSD, protože socani jsou spíš protievropští,“ vypočetl Moldan negace kabinetu.

„Bohuslav Sobotka je v zásadě člověk slušný a inteligentní, ale postrádá vůdcovské charisma. On je spíše moderátor, když vede vládu, tak spíše moderuje, nežli aby jí velel. To je sice chyba, ovšem nedá se moc změnit, neboť to je v povaze osobnosti. Jinak si myslím, že je to v zásadě člověk poctivý a slušný,“ zmínil Moldan na adresu ministerského předsedy.

V hodnocení hlavy státu ale už tak mírný není. „K Miloši Zemanovi totiž žádné sympatie nemám, myslím, že jeho vliv na lidi je ale veliký a to zejména proto, že je prezident, kterým tradičně lidi věří. Ovšem politika, kterou dělá, je politika špatná.“

Babiš je šikovný, ale není takový lidový...

To Andrej Babiš je podle jeho soudu úplně jiné kafe.

„On je šikovný politik, i když s patřičnou mírou populismu. Sice si myslím, že podpora, kterou mu lidi projevují, je přehnaná, ale dokáži to pochopit. On totiž vnesl do politiky určitý nový duch, což většina lidí oceňuje, navíc se chová tak, že vzbuzuje dojem, že je jeden z lidu a mluví tak jako většina lidí. Má proto celkový vzhled člověka lidového, obyčejného, což ve skutečnosti ovšem vůbec není. Ovšem lidé na to vše reagují velmi pozitivně, je to základ jeho popularity včetně toho, že lidem imponuje to, že dokázal vydělat peníze jako soukromý podnikatel nikoliv tím, že by tuneloval nějaké státní fondy – i když třeba u něj fungují evropské dotace, což samozřejmě lidé už nevidí,“ poznamenal k osobě vicepremiéra.

V Sobotkově vládě mu pak prý chybí někdo jako je Miroslav Kalousek. „Já si totiž myslím, že Miroslav Kalousek je opravdu výborný politik a pevně doufám, že se vyvrbí v TOP 09 další tak dobrý. Třeba to bude Luděk Niedermayer, nebo Jiří Pospíšil... Upřímně, ale těch osobností je nyní na výběr velmi málo,“ doplnil Moldan pro ParlamentníListy.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…