Jsme v situaci jako po roce 1945, naznačil ekonom

28.12.2011 7:56

Vysoká nezaměstnanost a s ní spojená nízká spotřeba domácností je podle mínění ekonomů největší hrozbou příštího roku. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl v komentáři MF Dnes uvádí, že srovnatelné zadlužení vlád vyspělých ekonomik jako dnes bylo naposledy po druhé světové válce. Tehdy následovala finanční represe, tedy kombinace vyšší inflace, růstu daní a větší regulace, což nastává i teď.

Jsme v situaci jako po roce 1945, naznačil ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Srovnávat krizi současnosti s tou, která postihla svět počátkem třicátých let, dost dobře nejde. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl to v komentáři pro MF Dnes ilustruje na příkladu zaměstnance automobilové Škodovky. „Tehdy musel šetřit i na jídlo, dnes se může těšit na bonusy za rekordní rok,“ srovnává Michl s odkazem na růst výroby osobních automobilů v Česku o 9,5 procenta oproti minulému roku.

Zároveň upozorňuje, že pryč jsou doby, kdy si obyvatel Západu na dluh kupoval, co chtěl. „Západ je v dluhové krizi. A teď projde racionalizací. Teď si jednoduše auto nebudeme kupovat jednou za pět deset let, ale bude to trvat déle,“ poukazuje analytik, jak budou muset na ekonomickou situaci zareagovat spotřebitelé.

Přijde finanční represe jako po druhé světové válce

Problém je, že tak velké zadlužení vlád vyspělých ekonomik jako dnes bylo naposledy po druhé světové válce. „A tehdy následovala finanční represe, což je něco jako kombinace vyšší inflace, růstu daní a větší regulace. Asi tušíte, že tohle teď nastává. Ztěžuje to přístup ke kapitálu a brzdí nové investice. A tohle je fakt problém pro rok 2012,“ tvrdí Michl.

Zamýšlí se proto nad tím, kdo bude kapitál tvořit, když se zvyšují daně a když větší požadavky na kapitálovou přiměřenost pro banky prodraží celý proces úvěrování. „I akcionáři slušných a rozumných bank budou muset shromáždit víc kapitálu na stejné množství poskytnutých úvěrů. Na burzu cenných papírů si chodí pro kapitál minimálně firem,“ popisuje analytik Raiffeisenbank.

I na super nápad bude těžké sehnat peníze

Podle statistiky Eurostatu je v Česku problémem rozvojové financování začínajících inovativních firem. Váznou tak investice do malých rizikovějších projektů. V Americe se třeba takhle v začátcích sehnaly peníze na rozvoj Skype. „V roce 2012 budete mít v garáži stále pěkné autíčko. Ale když budete mít super nápad na investici, bude těžké sehnat peníze – budeme ve finanční represi, v krizi zdrojů financování nových nápadů a investic, v krizi kapitálu,“ konstatuje na závěr Michl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…