Jsou na lístku, ale zvoleni být nemůžou. Letos je prý takových kandidátů 125

08.10.2014 21:29

Počet letošních adeptů na zastupitele, kteří zmizeli z kandidátek, se snížil podle volebního webu o 125. V porovnání s minulými komunálními volbami je to polovina. I když se jejich jména objeví na vytištěných hlasovacích lístcích, kvůli jejich odvolání nebo rezignaci nebudou moci být zvoleni. Úbytek kandidátů se dotkl všech parlamentních stran.

Jsou na lístku, ale zvoleni být nemůžou. Letos je prý takových kandidátů 125
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Aktuálně tak ve hře pár dní před volbami zůstává 211.425 kandidátů na zastupitele měst a obcí a 22.222 kandidátů na zastupitele městských částí. Ze senátních kandidátů chybí jediný, a to na olomoucké soupisce. Je jím architekt Jiří Novák, který kandidoval za stranu Domov. I tak by měli mít lidé na výběr o nadcházejícím volebním víkendu 242 kandidátů.

ČSSD například v Mariánských Lázních přišla o místostarostu Petra Horkého, ANO na Mělníku o trojku své kandidátky Miroslava Ullmana a také třeba v Šumperku o Vladislava Kučíka, který před čtyřmi lety kandidoval do Sněmovny ještě jako představitel tehdejších zemanovců.

ODS v Jenči u Prahy nemá volební pětku Michala Ptáčka, lidovci v Divišově na Benešovsku hned dva kandidáty, Jana a Kateřinu Lejčkovy a ve Zlíně jim ubyl krajský předseda Mladých lidovců Zdeněk Sigmund. TOP 09 nemá svého ostravského lídra, lékaře Martina Pipereka, Úsvitu v Praze 6 chybějí čtyři kandidáti. Ještě častější byl úbytek kandidátů KSČM, jejichž řady například ve Všetatech na Mělnicku také opustil lídr kandidátky, strážník Martin Zachata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…