Julínkův Cikrt se vysmál vládě. Zadělává si prý na vážný problém

29.05.2014 22:57

Bývalý mluvčí někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka Tomáš Cikrt i nadále zavedení poplatků hájí. V ČT vytkl současné vládě, že nejedná systémově, když poplatky ruší.

Julínkův Cikrt se vysmál vládě. Zadělává si prý na vážný problém
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Všechny s výjimkou poplatku za ambulanci mají být zrušeny k 1. lednu 2015. „Tato vláda má velký smysl pro humor. Nejprve vytvoří problém a pak se ho snaží záplatovat. Ono se řekne, vždyť je to jenom 5 miliard, nic se nestane, ale do dvou let bude zdravotnictví v deficitu, nepohne se ani o kousek a nějaký nový ministr tady bude znovu řešit ten samý problém – že nebudou peníze,“ konstatoval Cikrt.

Regulační poplatky regulovaly

Pak přiznal, že propagace regulačních poplatků nebyla zvolena správně, protože plnily mnohem větší roli než pouhou regulaci. „Existují důkazy, že v prvních letech regulační poplatky skutečně regulovaly. Asi se to ale špatně nazvalo. Jejich funkce byla mnohem víc než regulační. Poplatky byly jenom začátkem, následovat měly další reformy systému. To se teď neděje a je to vážný problém,“ varoval.

„Zdá se mi, že kdyby Julínek nezavedl poplatky, tak by se politici neměli proti čemu vymezovat. Já pro poplatky nepláču,“ dodal. Právě ve čtvrtek Senát schválil vládní návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám, které má částečně kompenzovat pětimiliardovou ztrátu, jež zrušením poplatků vznikne. Do státní pokladny má však navýšení přinést jen 2,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…