Jurečka chce schválit pomoc po požáru

27.07.2022 10:51

Vláda bude dnes debatovat i o možné pomoci pro místa na Děčínsku, která poničil rozsáhlý požár. O její podobě rozhodne pak podle rozsahu škod. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky před jednáním kabinetu.

Jurečka chce schválit pomoc po požáru
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

V Národním parku České Švýcarsko likviduje přes 400 hasičů požár, který zasáhl zatím na 1000 hektarů. Do hašení se zapojily s technikou i týmy z dalších států. Některé resorty už oznámily poskytnutí první podpory.

„Určitě i o tom dnes povedeme diskusi (o pomoci zasaženým oblastem a lidem). Jsou tu jednak standardní nástroje, které mají ministerstva v rámci svých rezervních fondů... Předpokládám, že jako vláda určitě v tuto chvíli musíme mít zmapovány škody na obecním a krajském majetku a u domácností a hledat cesty pomoci... Obávám se, že dnes nebudeme schopni úplně určit rozsah škod. Chceme ho ale co nejdříve vědět,“ uvedl Jurečka.

Ministerstvo životního prostředí připravilo podle své šéfky Anny Hubáčkové z KDU-ČSL na obnovu poničených míst zatím sto milionů korun. Obce budou moci peníze využít na opravu infrastruktury, včetně zabezpečení požárem poškozených svahů. Ministerstvo přispěje také na likvidaci odpadu po požáru. Jurečka zmínil i možnou pomoc od ministerstva pro místní rozvoj.

Obce mohou získat na odklízení škod pracovníky na veřejně prospěšné práce. Oběti požáru mohou žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Dostat mohou až 15násobek životního minima, tedy 69.300 korun. „Vyzývám lidi, kteří jsou opravdu v těžké situaci, kteří přišli o bydlení a potřebují pomoci s úhradou nějakých nákladů, ať se obracejí na úřady práce,“ uvedl Jurečka.

Dávka mimořádné okamžité pomoci patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se podle zákona zkoumá tedy také příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti. Podpora je pro lidi, kteří situaci nedokážou zvládnout z vlastních zdrojů.

Vláda bude dnes projednávat novelu o rozpočtu. Jurečka předpokládá, že se na podobě zákona dohodne a pošle ho Sněmovně.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…