Jurečka přijel z Bruselu a pohovořil o nelehké situaci zemědělců: Každého se dotklo, co jsme tam slyšeli

07.09.2015 22:31

V ulicích Bruselu dnes bylo i navzdory počasí opravdu horko, sjeli se tam totiž farmáři z celé EU včetně Česka, aby dali ministrům zemědělství jasně najevo, že chtějí pomoci se svým mlékem. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) konstatoval, že by zemědělcům měli pomoci i obchodní řetězce, a to tím, že si sníží marže. Tlačit na zemědělce, aby vybíjeli svůj skot, naproti tomu podle šéfa resortu nemá smysl, protože hlad po mléce ve světě poroste.

Jurečka přijel z Bruselu a pohovořil o nelehké situaci zemědělců: Každého se dotklo, co jsme tam slyšeli
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Pomůže Brusel zemědělcům? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman, Jurečkův předchůdce ve funkci ministra.

„Každého z nás, kteří jsme byli v Bruselu, se toto jednání dotklo,“ poznamenal šéf resortu zemědělství, měl prý na mysli především to, že všichni zaznamenali nelehkou situaci zemědělců. Za politováníhodné ovšem označil ničení majetku v ulicích Bruselu při demonstraci.

Kritický byl ministr k tomu, co se dojednalo. Bylo řečeno, že by zemědělcům mohlo připadnout asi 500 milionů euro, což pro celou EU není moc. Toman mu dal jednoznačně za pravdu. Jen z ruských sankcí vznikly ztráty ve výši pět a půl miliardy euro,“ poznamenal Jurečkův partner v diskusi. V tomto světle se ona půlmiliarda jeví jako nedostatečná.

Podle ministra nemá smysl teď snižovat stavy skotu, aby se snížila produkce mléka. Proč? „Protože světová populace roste, takže je to i potenciál růstu spotřeby mléčných výrobků,“ řekl jasně Jurečka. V tuto chvíli je podle jeho názoru třeba pomoci zemědělcům, aby přežili krizové období roku či roku a půl a v budoucnu znovu prosperovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…