Jurečka ztrácel politické body, proto prý zařízl šéfa Povodí Moravy

08.12.2016 16:52

ParlamentníListy.cz získaly vyjádření dnes už bývalého ředitele Povodí Moravy Jana Hodovského. Ten na celkem dlouhém prostoru vysvětluje, proč k jeho "likvidaci" došlo. Jedním z argumentů prý bylo, že lidovecký ministr Jurečka přicházel o politické body.

Jurečka ztrácel politické body, proto prý zařízl šéfa Povodí Moravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marián Jurečka

„Jako generální ředitel jsem v podniku nastartoval systémová protikorupční opatření a dále procesní a organizační audit s cílem, aby Povodí Moravy, jako první státní podnik v ČR, prošel certifikací ISO 9001. Dále jsem rovněž zadal finanční audit, který pouze potvrdil předcházející závažná zjištění, že organizace státního podniku je historicky neefektivní a především na úrovni nižšího managementu vytváří silný klientelistický potenciál bránící větší transparentnosti podniku. Se závěry tohoto auditu jsem chtěl pana ministra seznámit, on však tyto informace zcela odmítl. Přičemž důvody tohoto odmítnutí mi nesdělil," uvádí Hodovský na svou obhajobu.

Jako důvody jeho odvolání přitom uvedl lidovec Jurečka „nezvládnutí“ tří problémových oblastí, tedy konkrétních projektů.

Prvním z nich jsou protipovodňová opatření ve městě Olomouc. Státní podnik si v tomto případě nechal externí firmou na základě výběrového řízení zpracovat projektovou dokumentaci, po jejímž převzetí naši pracovníci v rámci interních mechanismů odhalili zásadní nesoulad s platným stavebním povolením. „V rámci transparentnosti a zachování principu řádného hospodáře jsme proto rozhodli o reklamování projektové dokumentace u zpracovatele. U této miliardové zakázky si státní podnik nemůže dovolit riskovat a ohrozit tak mimo jiné budoucí průběh této klíčové stavby," konstatuje bývalý ředitel Povodní Moravy.

Nejzásadnějším bodem jeho prohlášení je ovšem údajný pokles popularity lidoveckého "náhradníka" na předsedu.

„Třetím, a zřejmě jediným reálným důvodem mého odvolání je zpracování projektové studie vodního díla Čučice. Přestože je povinností státního podniku tyto studie provádět v souladu se zakládací listinou, byl jsem ministrem informován, že se jedná o zásadní chybu, neboť díky veřejné debatě kolem této lokality ztrácí politické body! Toto vyjádření považuji za naprosto absurdní obzvlášť v situaci, kdy i vědecká rada státního podniku a další autority z oboru jasně potvrdily, že provádět a aktualizovat tyto studie v dlouhodobě chráněných lokalitách je naprosto nezbytné pro řešení dopadů klimatických změn na život budoucích generací. Zmiňovaná studie navíc uvádí, že v tuto chvíli není nutné realizovat výstavbu VN, ale pouze zachovat ochranu území pro další období," dodal Hodovský.

„Do doby výběru nového ředitele v otevřeném výběrovém řízení bude vedením podniku pověřen statutární náměstek. Termín vypsání výběrového řízení na nového ředitele není v tuto chvíli znám,“ dodala mluvčí ministerstva zemědělství Ježková.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Spravuje téměř 11 tisíc kilometrů vodních toků, přes 1100 km ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a například 175 jezů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…