K 45. výročí Palachova sebeupálení se koná řada pietních akcí

16.01.2014 6:05

Výročí 45 let, jež uplynuly od sebeupálení studenta Jana Palacha, který tímto činem hodlal vyburcovat občanskou společnost z letargie po sovětské okupaci, dnes připomene řada pietních akcí, promítání a výstava. Komponovaný večer s připomínkou Palachova činu připravuje Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a také Museum Kampa.

K 45. výročí Palachova sebeupálení se koná řada pietních akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je zde také parádní výhled

První vzpomínkové setkání se koná od 15:00 v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí, akci pořádá Společnost přátel České Bible a Církev československá husitská.

V 17:00 si hrůzné sebeupálení studenta filozofické fakulty, které ale vyvolalo řadu akcí proti tehdejšímu režimu, připomenou před fakultou nejvyšší představitelé Univerzity Karlovy. Na fakultě se poté bude prezentovat web janpalach.cz, který se letos rozšířil o ruskou, italskou a tibetskou jazykovou mutaci. Na programu je také vernisáž výstavy o živých pochodních, tedy lidech, kteří zvolili sebeupálení jako formu politického protestu. Večer završí promítání nové verze úspěšného filmu Hořící keř režisérky Agnieszky Holland pojednávajícího právě o případu Jana Palacha.

Od 18:30 pořádá vzpomínkové setkání také Museum Kampa, které společně s občanským sdružením Symposion a činohrou Národního divadla chystá dramatické čtení, filmový dokument a hudební improvizace.

Palach se zapálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí, na následky popálenin pak zemřel 19. ledna. Palachův pohřeb 25. ledna se stal velkou demonstrací proti okupaci ze srpna 1968. V lednu 1989 se staly připomínkové akce k Palachově sebevraždě novým ohniskem nepokojů a společenských protestů proti tehdejší komunistické nadvládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…