Palachův týden před 25 lety otřásl předlistopadovým režimem

14.01.2014 9:45

Před 25 lety, 15. ledna 1989, se na Václavském náměstí v Praze konalo nepovolené vzpomínkové shromáždění k 20. výročí upálení Jana Palacha. Po brutálním zásahu policie se pak každý den odpoledne konaly v centru Prahy do 19. ledna 1989 demonstrace, při kterých bylo přes 1400 osob zadrženo. Tzv. Palachův týden výrazně otřásl komunistickým režimem v tehdejším Československu.

Palachův týden před 25 lety otřásl předlistopadovým režimem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zájem o Palacha jako hrdinu zřejmě ochladl

Chystaný pietní akt k výročí Palachovy smrti, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci po srpnové okupaci, se změnil v do té doby nejsilnější výbuch protestu proti komunistické moci. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit svou nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. Intenzita protestů překvapila nejen vládnoucí politiky, ale také opozici a byla předzvěstí revolučních událostí v listopadu 1989.

Podle bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka spočívá význam Palachova týdne v tom, že se společnost přestala bát: „Nešlo o bodové akce, ale o sérii demonstrací, byl tam ostrý střet s bezpečností a po několik dní demonstranti permanentně zatěžovali mohutný aparát policie a Ministerstva vnitra. Byl to klíčový zlom pro společnost i pro vládnoucí moc."

Policie 16. ledna u pomníku sv. Václava zatkla několik zástupců opozičních aktivit, včetně Václava Havla a Alexandra Vondry. Havel byl odsouzen na osm měsíců a po uplynutí poloviny trestu byl v květnu propuštěn. Na jeho obranu tehdy vznikla petice, pod kterou se podepsali i lidé mimo disent a jež byla inspirací pro další zásadní petici s názvem Několik vět. Palachův týden zakončila 21. ledna takzvaná národní pouť k Palachovu hrobu ve Všetatech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…