K pondělní schůzce Babiše a Hamáčka o vládě se připojí i Filip

06.05.2018 18:10

K jednání předsedů hnutí ANO a ČSSD Andreje Babiše a Jana Hamáčka o možné vládní koalici ANO a sociální demokracie se v pondělí připojí také šéf KSČM Vojtěch Filip. Filip o tom dnes informoval ČTK. Komunistická strana by měla podle dosavadních dohod tolerovat případný menšinový kabinet ANO a ČSSD.

K pondělní schůzce Babiše a Hamáčka o vládě se připojí i Filip
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

„Určitě se budu jednání účastnit“, napsal ČTK Filip v SMS. Předseda KSČM byl i při jednání Babiše s Hamáčkem koncem dubna. Tehdy debatovali o možné vládní koalici nejprve šéfové ANO a ČSSD, Filip se k nim následně připojil.

Babiš a Hamáček by měli diskutovat především o koaliční smlouvě, kam chce sociální demokracie prosadit několik pojistek, které ANO odmítá. Hamáček nedávno uvedl, že pokud v pondělí nenastane nějaký zásadní problém, mohlo by vedení ČSSD v pátek vyhlásit vnitrostranické referendum. Členové by v něm s konečnou platností rozhodli, zda má sociální demokracie do koalice s ANO vstoupit, nebo ne.

Minulý týden vyjednávači ANO a ČSSD dokončovali práce na programovém prohlášení, v něm by podle vyjádření politiků zásadní problém být neměl. Do koaliční smlouvy však chtějí sociální demokraté prosadit například ustanovení, podle kterého by po demisi všech ministrů za ČSSD musel skončit i premiér. Opustit kabinet by měl podle požadavku sociální demokracie i prvoinstančně odsouzený člen vlády. Hnutí ANO s podmínkami směřujícími na Babiše, který je stíhán v kauze Čapí hnízdo, nesouhlasí. Neshoda trvá i na dalším požadavku ČSSD, aby některé sněmovní funkce opustili politici SPD Tomia Okamury.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…