K uzavření expertních jednání chybí ČSSD průmysl a kultura

23.03.2018 18:00

Experti sociální demokracie ještě se svými protějšky z vládního hnutí ANO nejednali o průmyslu a kultuře, kde chce ČSSD prosadit opatření pro nezávislost veřejnoprávních médií. Po schůzce vyjednávačů ČSSD tím předseda strany Jan Hamáček vysvětlil, proč požádal premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše o odklad programové inventury, nad kterou se měli sejít dnes večer. Schůzka se uskuteční v úterý odpoledne.

K uzavření expertních jednání chybí ČSSD průmysl a kultura
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Stále platí, že ANO nepřistoupilo na zavedení sektorové daně či snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin. Strany se dosud neshodly ani na zálohovaném výživném.

ČSSD se s ANO podle Hamáčka naopak shodly na obnovení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. „Dál budeme tlačit na růst minimální mzdy a financování sociálních služeb,“ vyjmenovával. Nově má po dohodě také platit pravidlo, že jeden dlužník bude mít pouze jednoho exekutora. Strany se dohodly také na stabilizaci Státního fondu dopravní infrastruktury, a to z daně z minerálních olejů. Pokud se sociální demokraté na koaliční vládě s ANO dohodnou, nebude se v příštích letech zvyšovat spoluúčast ve zdravotnictví.

Hamáček zdůraznil, že seriózní jednání mezi sociálními demokraty a ANO začala před týdnem. Začátkem příštího by se měla uskutečnit závěrečná expertní jednání. Po úterní schůzce Hamáčka a Babiše by pak měla následovat jednání trojstranná, tedy za přítomnosti i komunistů, kteří jednají o tiché podpoře případné vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…