KDU-ČSL je s ODS jasně proti zrušení lustračních zákonů. Komunisté přesto vidí naději

04.02.2014 13:48

Křesťanští demokraté budou případné hlasování koaličních partnerů pro zrušení lustračního zákona považovat za porušení koaliční smlouvy. Podobný návrh je pro lidovce zcela nepřijatelný. Komunisté, kteří chtějí zákon prosadit, stranám vytýkají, že chtějí zákon nechat na věčné časy. Přesto podle nich není hlasování úplně beznadějné.

KDU-ČSL je s ODS jasně proti zrušení lustračních zákonů. Komunisté přesto vidí naději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Lustrační zákon má stále smysl a měl by nadále platit, řekl na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu předseda strany Pavel Bělobrádek. „Takovýto návrh je pro nás zcela nepřijatelný. KDU-ČSL pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude,“ uvedl Bělobrádek.

Bělobrádek řekl, že od předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše slyšel, že pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude. Lídr KDU-ČSL proto předpokládá, že ani další poslanci hnutí pro zrušení normy ruku nezvednou. Rovněž ODS toto hlasování zamítla. „Přímo tento zákon v koaliční smlouvě není, ale principiálně bychom to považovali za obejití nás jako lustračního zákona,“ upřesnil předseda lidovců.

Rušení lustračního zákona navrhli v Poslanecké sněmovně komunisté. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika byl zákon původně přijat na dobu pěti let. A to už je podle něj dávno. „Původní motivy jsou dávno passé,“ řekl novinářům. „Je nám líto, že další politické strany mají téma lustračního zákona a jeho setrvání na věčné časy,“ dodal. Přesto komunisté čekají, že je individuálně někdo podpoří.

Komunisté si na jednání sněmovny připravili zákon o vysokých školách. Jde jim především o navýšení sociálního stipendia na 2100 korun. Jde o pomoc těm sociálně slabším. „Aby to bylo aspoň trošku pomoci pro ty, co studovat nemohou,“ řekla poslankyně Kateřina Konečná.

Ohledně zákonů o vysokých školách se za ODS po jednání klubu zmínil i Petr Fiala. Ten kritizoval novelu zákona, podle níž má profesory jmenovat předseda Senátu. To měl koaliční kabinet podle šéfa ODS zamítnout. Takový způsob jmenování nemá podle Fialy ani u nás, ani jinde ve světě žádnou tradici, a profesory by měli jmenovat rektoři, uvedl. Podle Petra Fialy neměl nový kabinet z legislativního procesu rovněž stahovat návrh zákona o znovuzavedení poplatků za pobyt v nemocnici.

Tento krok Fiala označil na první pohled za populární, v důsledku ale neodpovědný a nesystematický. „Sobotka nepostupoval moc rozumně,“ dodal Fiala.

Poslanecký klub KDU-ČSL si dnes také zvolil nového předsedu. Stal se jím poslanec Jiří Mihola. V čele klubu vystřídal Mariana Jurečku, který se stal ministrem zemědělství v novém kabinetu. Situací kolem exministra Jiřího Pospíšila, který nedávno stranu opustil, se ODS příliš nezabývala. Pospíšil dnes na klub nedorazil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…