Kalousek: Puč! Musíme tomu zabránit

20.11.2017 11:05

Poslanecký klub TOP 09 se sešel v pondělí dopoledne před startem jednání první schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny. Kalousek má za to, že prvořadým úkolem této Sněmovny je zabránění ústavnímu puči, ke kterému se tu prý teď schyluje pod taktovkou prezidenta Miloše Zemana a vítěze voleb Andreje Babiše (ANO).

Kalousek: Puč! Musíme tomu zabránit
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

V minulosti bývalo zvykem, že se v Česku vlády opíraly o předjednanou většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Platilo to i o časech tzv. opoziční smlouvy, kdy vládla ČSSD a ODS jí přislíbila, že ji výměnou za některé ústupky udrží po čtyři roky u moci. Prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman v minulosti také po budoucích premiérech požadovali, aby budoucí premiéři přinesli na Hrad minimálně 101 podpisů, aby bylo zjevné, o jakou většinu se příští premiér opírá.

Dnes nic podobného prezident Zeman nepožaduje a vítěz voleb Andrej Babiš není nucen hledat většinu pro podporu své vlády. A když to nepožaduje prezident Zeman, musí to podle Kalouska požadovat Poslanecká sněmovna. Většina stran dnes tvrdí, že jsou stranami stojícími mimo případnou vládu s hnutím ANO, takže opozice má 122 hlasů a s touto silou hlasů může bránit zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, čímž by bylo zablokováno jednání nové Poslanecké sněmovny. Jinak prý hrozí, že bude v této zemi vládnout kabinet bez důvěry, a to až čtyři roky, jak o tom ostatně mluvil sám prezident Miloš Zeman, který své vlastní vyjádření později korigoval.

„Jestliže bude tento týden zvolen předseda Poslanecké sněmovny většinou hlasů, pak se jedná o tu většinu, která chce umožnit vládu této menšinové vlády. Pak vstupujeme do období opoziční smlouvy číslo dvě. Připomínám, že opoziční smlouvu číslo 1 jsme tu měli v letech 1998 až 2002, přičemž upozorňuji, že opoziční smlouva číslo 1 byla výrazně mravnější,“ řekl Kalousek.

Proč podle Kalouska byla mravnější? Mravnější prý byla proto, že bylo jasné, o jakou většinu se vláda opírá.

„Já si myslím, že prioritou Poslanecké sněmovny by mělo být ochránit Ústavu a ústavní principy. Prioritou Poslanecké sněmovny by mělo být zabránění tomu, čemu tady říkáme ústavní puč,“ zdůraznil Kalousek s tím, že má na mysli hrozící vládu menšinového kabinetu, který by řídil Česko po celé čtyři roky. Mohli bychom se tady inspirovat u Německa, kde je na dodržování ústavy kladen velký důraz.

TOP 09 si podle Kalouska nedokáže představit, že by podporovala menšinovou vládu Andreje Babiše, a to ani kdyby Babiš opsal do svého programového prohlášení vlády 60 procent programu TOP 09. „My si samozřejmě nedovedeme představit, že by vláda byla vedena bývalým komunistickým agentem, člověkem, který je stíhán a evidentně zneužívá moc,“ řekl jasně předseda TOP 09. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…