Kalousek a ODS posilují. Okamura klesá

25.05.2016 11:20

Pokud by se nyní konaly volby, současná vládní koalice by získala 137 poslaneckých křesel. Vyplývá to z volebního modelu, sestaveného na základě aktuálních volebních preferencí, které zjišťovala agentura STEM.

Kalousek a ODS posilují. Okamura klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Vítězem voleb by se stalo hnutí ANO, pro které by podle volebního modelu hlasovalo 27,1 % voličů. Druhá by byla sociální demokracie s 20,1 %, třetí pak KSČM s 14,5 %. Čtvrtá by skončila ODS se 7,8 % těsně následovaná TOP 09 s 7,6 %. Do Poslanecké sněmovny by se dostali ještě lidovci, pro které by hlasovalo 7,1 % voličů.

Oproti předchozímu průzkumu, provedenému v březnu, posiluje ČSSD o 1,6 procentního bodu, oslabuje ANO, a to o 1,1 procentního bodu. O polovinu procentního bodu posílili komunisté, o 1,3 procentního bodu posílila TOP 09, ODS pak o jeden procentní bod. Lidovci posílili o dvě desetiny procentního bodu.

Průzkum ZDE

U stran, které zůstávají pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, dochází k poklesu o 0,4 procentního bodu v případě Úsvitu, a dokonce o 1,1 procentního bodu v případě SPD vedené Tomiem Okamurou. Oslabuje také Strana zelených, a to o polovinu procentního bodu na 2 % i Piráti z 2,8 % na 2,6 %.

Nejvíce mandátů, a to 72, by získalo hnutí ANO. ČSSD by připadlo 50 poslaneckých mandátů, komunistům 33. ODS by jich získala 18, KDU-ČSL 15 a TOP 09 by připadlo 12 mandátů. Autoři průzkumu přiznávají, že odchylka od skutečnosti mohou být až dva mandáty.

Květnový model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 56 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…