Kalousek by měl dnes převzít vedení TOP 09. Strana si zvolí i nové vedení

29.11.2015 6:29

Opoziční TOP 09 si dnes v Praze na 4. celorepublikovém sněmu zvolí nové vedení. Po Karlu Schwarzenbergovi, který končí na vlastní přání kvůli zdraví, převezme s největší pravděpodobností funkci předsedy jeho dosavadní statutární zástupce Miroslav Kalousek.

Kalousek by měl dnes převzít vedení TOP 09. Strana si zvolí i nové vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek, který byl od vzniku strany prvním místopředsedou, nebude mít proti sobě zřejmě žádného protikandidáta. Kalouskovi nicméně zůstanou všechny jeho pravomoci z předchozí funkce, protože sněm TOP 09 v sobotu změnil stanovy strany, byť byli někteří delegáti proti tomuto kroku.

Na dalších deseti místech předsednictva zřejmě přibude žen. Nominace mají vedle dosavadní místopředsedkyně Heleny Langšádlové další dvě.Do volby prvního místopředsedy jde s jednou nominací pouze dosavadní místopředseda Marek Ženíšek.

V sobotu se na sněmu loučil končící Schwarzenberg projevem, ve kterém označil současnou migrační krizi za výzvu podobnou těm, kterým čelily předchozí generace ve vztahu k nacismu a komunistické vládě. Kalousek potom uvedl, že řešení bude TOP 09 hledat i ve spolupráci s demokratickou levicí. Schwarzenberg se po změně stanov stal čestným předsedou strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …