Kalousek jako ruský agent? Možná to nebyl jen Zemanův bonmot, naznačuje renomovaný bezpečnostní expert

16.02.2016 21:29

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek naznačil, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán může být ruským špionem, když rozhodl o nevydání Libanonce Alího Fajáda do Libanonu. Analytik Jan Schneider si však na serveru Česká pozice klade otázku, zda skutečným ruským agentem není sám Kalousek. Padlo také jméno europoslance Jaromíra Štětiny (TOP 09). Zmínění pánové protiruskou fanatičností kryjí skutečné ruské agenty.

Kalousek jako ruský agent? Možná to nebyl jen Zemanův bonmot, naznačuje renomovaný bezpečnostní expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Schneider

Exministr financí Miroslav Kalousek prý teoreticky mohl přijít do kontaktu s komunistickou státní bezpečností jakožto někdejší člen strany Národní fronty. A pokud už tvrdí, že Fajád působil mimo jiné i na Ukrajině v časech proruské vlády, Schneider připomíná, že Fajád působil ve stejných strukturách i za prozápadní vlády, takže by Kalousek vlastně mohl tvrdit, že je Pelikán i americkým agentem.

Podle Schneidera stojí za pozornost, že v TOP 09 najdeme i europoslance Jaromíra Štětinu, jenž s StB spolupracoval. Podle Schneidera se k tomu zavázal podpisem učiněným v zahraničí. „Již byla řeč o dobrovolném agentovi Štětinovi, který 19. dubna 1977 (téhož dne, kdy podepsal spolupráci s StB) udal jména šesti svých spolupracovníků, kteří mohli přinést a rozmnožovat na jeho pracovišti protistátní písemnost. Tehdy to byl dost nebezpečný ‚bonz‘, například disident Jiří Chmel dostal 18 měsíců natvrdo jen za to, že u něho doma na večírku lidé podepisovali Chartu77,“ napsal analytik.

Celý text najdete zde.

„V agresivních atacích proti Rusku se ale splachovací Štětina často objevuje v čele pelotonu těch nejsnaživějších, a když bývá vystřídán, pak nějakým podobným kalibrem. Třeba Kalouskem. Ale v čem je pointa? Celý tento spektákl totiž v prostředí normálně uvažujících lidí neodvratně vede k totální diskreditaci v podstatě jakéhokoliv, i sebeserióznějšího protiruského diskurzu. A jestli se tak stane, v čí prospěch to asi bude?“ ptá se dál analytik.

Přidal příklad někdejšího agenta CIA Jamese Jesuse Angeltona, který hledal mezi lety 1954 až 1974 ruské agenty. A spoustě lidí tím zničil život. Bylo jich tolik, že tím tehdy Rusku velmi posloužil, protože očernil i loajální agenty. Schneider se v této souvislosti ptá, zda pánové Štětina či Kalousek neplní vlastně tutéž úlohu?

Když se to provalilo, další dvě desítky let se lidé báli ukázat v CIA na údajné agenty. A někteří z nich, kteří ve službě opravdu působili, pak napáchali mnoho škod. Když někdo označil člověka za ruského špiona, málem skončil v blázinci. Angelton totiž v blázinci opravdu skončil.

„Člověk aby se pak styděl pronést cosi analyticky kritického na adresu Ruska, aby nebyl automaticky přiřazen k těmto pošukům. Celé to protiruské běsnění vykazuje tolik nenormálností, až se člověk začíná ptát, jestli právě toto navýsost trapné a kontraproduktivní vyznění vlastně není tou skutečnou pointou,“ uzavřel Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…