Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?Anketa
Tři Vildové s Vilémem
Řeporyje jsou dnes díky neotřelému stylu starostování Novotného jednou z nejznámějších vesnic v Česku. Přestože se v roce 1974 staly součástí Prahy, vypadají pořád jako vesnice s typickým kostelíkem na náměstí. Za současným starostou sem přijela řada zajímavých návštěv jako třeba herečka Jiřina Bohdalová, topkař Miroslav Kalousek, ódesák Petr Fiala či pražský primátor Zdeněk Hřib a někteří další. Většina z nich skončila na obědě právě v místním pivovaru.
„Překvapil mě Kalousek. Žádná arogance. Bavil se se mnou, jako bychom se znali dvacet let. Vyprávěl vtipy, dali jsme si panáka. Bezva chlap,“ říká provozní Procházka, když si s ním dáváme prvního Vildu. Právě on je dobrou duší celého podniku. Když nejsou lidi, vaří, obsluhuje, zametá, takže přesně ví, co která práce v hospodě obnáší. Dokonce i dřevěné bedničky na všech osm místních piv pro významné hosty vyrábí sám.
Koronavirová past
Koronakrize samozřejmě těžce postihla i Pivovar Řeporyje. „Dostali jsme se do červených čísel. Zaměstnancům restaurace a pivovaru, kterých je zhruba osmnáct, platíme šedesát procent platu. Pak elektrika, voda a tak dále. Peníze jen sviští, ale pryč,“ dodává Procházka. Jak sám přizná, tak třeba akce Zachraň pivo, do které se přihlásilo přes tři sta malých pivovarů, byla prospěšná. Prodávají pivo v „petkách“ a občas se jim prý tak podařilo prodat denně zboží až za dvacet tisíc korun.
Následně nás vede do sklepa, kde již od roku 1681 fungovala hospoda. V mezidobí se jmenovala Prefunda, jako dnešní dvanáctistupňový světlý ležák. Nyní je zde pivovar a sládek Tomáš Mikulica ukazuje, jek se „tekuté zlato“ vyrábí: „Jedna várka trvá osm hodin. Pak je týden ve spilce (Část pivovaru, kde probíhá kvašení piva. Pozn. red.) a nakonec měsíc ve sklepě.“ Měsíčně zde v normálních časech vyrobí 150 hektolitrů asi dvaceti druhů piva. Nicméně letos v březnu nevařili vůbec a v dubnu udělali jen 100 hektolitrů. Nahoru, na zahrádku, zatím dorazil starosta Novotný na každodenní opožděný oběd. To už si objednáváme třetího Vildu.
Pivovary obecně
Podle Českého svazu pivovarů a sladoven dvouměsíční uzavření hospod a restaurací letos na jaře srazilo slibně se rozjíždějící sezonu. Prodej čepovaného piva se prakticky zastavil a výrazný pokles zaznamenaly pivovary i v exportu. Očekávaný meziroční propad produkce českého piva za prvních pět měsíců se bude pohybovat mezi 1,5 až 2 miliony hektolitrů, z čehož tři čtvrtiny jdou na vrub domácí spotřeby a čtvrtina je pokles exportu.
V uplynulých týdnech se sice zvýšil prodej baleného piva v obchodech, ale i tak pivovary odhadují pokles lokální spotřeby ke konci května v rozmezí 1 až 1,3 milionů hektolitrů. K tomu je potřeba ještě přičíst pokles exportu v řádu 400 až 600 tisíc hektolitrů. Největší problémy mají menší pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva v restauracích. Podle odhadů Českomoravského svazu minipivovarů by jich mohlo natrvalo skončit více než čtvrtina z celkových téměř pěti set.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský