Kalousek mě překvapil, žádná arogance. Starosta po Novotném to bude mít k***a těžký. Na pivu s vedoucím Pivovaru Řeporyje

20.05.2020 21:10

REPORTÁŽ Portrét řeporyjského starosty Pavla Novotného s modrou čupřinou na pivních táccích či na nejsilnějším pivu. Ostatně kontroverzní politik sem každý den chodí na gáblík. Řeč je o Pivovaru Řeporyje, jehož součástí je i restaurace. „Bavil se se mnou, jako bychom se znali dvacet let,“ řekl o Miroslavu Kalouskovi, jednom z nejznámějších hostů pivovaru, vedoucí Vilém Procházka. Následně provedl Parlamentní listy provozem.

Kalousek mě překvapil, žádná arogance. Starosta po Novotném to bude mít k***a těžký. Na pivu s vedoucím Pivovaru Řeporyje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivovar Řeporyje oslaví brzy již dva roky svého trvání

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí
Své jméno slyší v jednom kuse. Vilda se totiž jmenuje místní desítka. „Fandím mu. Pro Řeporyje toho zatím získal a udělal strašně moc. Se získáním dotací nemá problém, investory vždy donutí, aby něco udělali pro obec. Starosta, který přijde po něm to bude mít kurva těžký,“ vysvětluje provozní Pivovaru Řeporyje Vilém Procházka a ukazuje nejsilnější místní pivo Starostova sedmnáctka, která obsahuje sedm procent alkoholu. Na etiketě jsou dvě obecní zajímavosti. Půvabný řeporyjský kostelík a nekompromisní starosta Pavel Novotný.

Tři Vildové s Vilémem

Řeporyje jsou dnes díky neotřelému stylu starostování Novotného jednou z nejznámějších vesnic v Česku. Přestože se v roce 1974 staly součástí Prahy, vypadají pořád jako vesnice s typickým kostelíkem na náměstí. Za současným starostou sem přijela řada zajímavých návštěv jako třeba herečka Jiřina Bohdalová, topkař Miroslav Kalousek, ódesák Petr Fiala či pražský primátor Zdeněk Hřib a někteří další. Většina z nich skončila na obědě právě v místním pivovaru.

„Překvapil mě Kalousek. Žádná arogance. Bavil se se mnou, jako bychom se znali dvacet let. Vyprávěl vtipy, dali jsme si panáka. Bezva chlap,“ říká provozní Procházka, když si s ním dáváme prvního Vildu. Právě on je dobrou duší celého podniku. Když nejsou lidi, vaří, obsluhuje, zametá, takže přesně ví, co která práce v hospodě obnáší. Dokonce i dřevěné bedničky na všech osm místních piv pro významné hosty vyrábí sám.

Koronavirová past

Koronakrize samozřejmě těžce postihla i Pivovar Řeporyje. „Dostali jsme se do červených čísel. Zaměstnancům restaurace a pivovaru, kterých je zhruba osmnáct, platíme šedesát procent platu. Pak elektrika, voda a tak dále. Peníze jen sviští, ale pryč,“ dodává Procházka. Jak sám přizná, tak třeba akce Zachraň pivo, do které se přihlásilo přes tři sta malých pivovarů, byla prospěšná. Prodávají pivo v „petkách“ a občas se jim prý tak podařilo prodat denně zboží až za dvacet tisíc korun.

Následně nás vede do sklepa, kde již od roku 1681 fungovala hospoda. V mezidobí se jmenovala Prefunda, jako dnešní dvanáctistupňový světlý ležák. Nyní je zde pivovar a sládek Tomáš Mikulica ukazuje, jek se „tekuté zlato“ vyrábí: „Jedna várka trvá osm hodin. Pak je týden ve spilce (Část pivovaru, kde probíhá kvašení piva. Pozn. red.) a nakonec měsíc ve sklepě.“ Měsíčně zde v normálních časech vyrobí 150 hektolitrů asi dvaceti druhů piva. Nicméně letos v březnu nevařili vůbec a v dubnu udělali jen 100 hektolitrů. Nahoru, na zahrádku, zatím dorazil starosta Novotný na každodenní opožděný oběd. To už si objednáváme třetího Vildu.

Pivovary obecně

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven dvouměsíční uzavření hospod a restaurací letos na jaře srazilo slibně se rozjíždějící sezonu. Prodej čepovaného piva se prakticky zastavil a výrazný pokles zaznamenaly pivovary i v exportu. Očekávaný meziroční propad produkce českého piva za prvních pět měsíců se bude pohybovat mezi 1,5 až 2 miliony hektolitrů, z čehož tři čtvrtiny jdou na vrub domácí spotřeby a čtvrtina je pokles exportu.

V uplynulých týdnech se sice zvýšil prodej baleného piva v obchodech, ale i tak pivovary odhadují pokles lokální spotřeby ke konci května v rozmezí 1 až 1,3 milionů hektolitrů. K tomu je potřeba ještě přičíst pokles exportu v řádu 400 až 600 tisíc hektolitrů. Největší problémy mají menší pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva v restauracích. Podle odhadů Českomoravského svazu minipivovarů by jich mohlo natrvalo skončit více než čtvrtina z celkových téměř pěti set.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…