Kalousek na tiskovce seřval novináře: Chcete krev, máte smůlu

14.08.2012 14:15

AKTUALIZOVÁNO V úterý se sešlo vedení TOP 09 s partnerským hnutím STAN, aby veřejně reagovali na údajné štěpení jejich strany. Přesně takhle se totiž psalo o krizi v médiích. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je to ale směšné téma, tak akorát na silvestrovský večírek. Informaci o štěpení popřel i předseda Starostů Petr Gazdík.

Kalousek na tiskovce seřval novináře: Chcete krev, máte smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Začátkem brífinku poprosil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík stranu sociálních demokratů o trochu elementárního vkusu v rámci jejich kampaně do krajských voleb. „Strana nemá vlastní pozitivní program, a tak jim nezbývá nic než pomlouvačná kampaň,“ prohlásil a vyzval, aby nadále nepokračovaly útoky na občanskou společnost a církev.

Podle Gazdíka je strana TOP 09 se STAN jedna z nejjednotnějších skupin ve sněmovně. Jsou otázky, kde mají starostové jiné názory, ale jinak prý strana vystupuje naprosto jednotně.

Po něm se před mikrofony postavil strážce státní pokladny Miroslav Kalousek a pořádně se opřel do deníku MF Dnes, která byla podle ministra jedna z těch, která o štěpení strany informovala nejvíce.


(Foto: Repro ČT24)

Silvestrovský večírek

Kalousek prohlásil, že je to sice pěkné téma pro silvestrovský večírek, ale celé údajné štěpení je výmysl. Novináři podle ministra chtějí krev a negativní informace. „Je nám líto, ale nemůžu posloužit,“ řekl Kalousek. Noviny se tak podle vedení stran snížily hluboko, na úroveň bulváru.

„V tomto případě jsou informace opravdu vymyšlené,“ zdůraznil šéf financí s tím, že lidé, co zakládali TOP 09, se dnes na základě informací novináře z MfD štěpí na dvě strany. „To je opravdu na silvestrovský večírek,“ řekl Kalousek a dodal na účet novin: „Velmi často nás seriozními informacemi dostáváte do kouta, ale tímto jste jen k smíchu.“

Článek vycházel z Kalouskových i Gazdíkových odpovědí

„V článku jsme citovali jak vyjádření pana Kalouska, tak pana Gazdíka, tedy zástupců obou těchto skupin. Motiv textu byl, zda bude pokračovat spolupráce TOP 09 a Starostů i po skončení letošního roku, protože mají uzavřenu smlouvu o spolupráci, která končí letos v prosinci. A jak pan Kalousek, tak pan Gazdík v tom textu vysvětlovali, že je možné, že se rozejdou, protože ty důvody k tomu jsou,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na Kalouskova slova zástupce šéfredaktora MfD Jiří Kubík.

„Samozřejmě oba dva mluvili i o tom, že spolu možná vydrží, ale že i opak je možný. Ten text byl podložený konkrétními citáty, nestavěli jsme na nejmenovaných zdrojích, bylo to opřené přesně o ně dva. Teď demonstrují jednotu, což chápu, protože je před krajskými volbami, takže co mají také dělat jiného, ale to, jestli budou od ledna nadále TOP 09 a STAN spolupracovat, nám zřejmě oznámí až v lednu,“ dodává Jiří Kubík.

Šéf strany přirovnal informace o štěpení k lochnesské příšeře

Dopis s vyjádřením ze zahraničí zaslal i předseda strany Karel Schwarzenberg. Ten píše, že sice chápe, že je okurková sezóna, ale tyhle informace o krizi strany jsou ještě větší nesmysl, než zprávy o příšeře v jezeře Loch Ness. "Média by se měla věnovat skutečnostem, nikoliv vymyšleným tématům,“ dodal.

Někteří představitelé STAN včetně Gazdíka dali před časem najevo, že se jim nelíbí, jak se Kalousek vyjadřoval ke kauze kolem letounů CASA a k postupu policie vůči exministryni obrany Vlastě Parkanové. Vyslovovali obavy, že to negativně ovlivní oblibu STAN u voličů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…