Kalousek nesmlouvavě: Zemanovi roste popularita, ale to platilo i o fašistovi Mussolinim

21.11.2015 20:58

Pravděpodobný příští předseda TOP 09 poslal jasný vzkaz prezidentu Zemanovi, Andreji Babišovi (ANO) i ČSSD, lidovcům a ODS. Demokratické strany by podle jeho názoru měly spojit síly právě proti Babišovi a Zemanovi, kteří svým vystupováním bohužel demokracii ohrožují. Především tím, jak se vyjadřují o EU, jejímiž jsme členy, ale i o uprchlících a o teroristech. Ty především prezident Zeman nesprávně hází do jednoho pytle.

Kalousek nesmlouvavě: Zemanovi roste popularita, ale to platilo i o fašistovi Mussolinim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Na prvním místě zmínil budoucí pravděpodobný nástupce Karla Schwarzenberga uprchlickou krizi a terorismus. Vzhledem k současné situaci v podstatě ani nemohl jinak. Ačkoli jde o dva závažné problémy. Podle Kalouska není správné je prvoplánově propojovat tak, jako to udělal prezident Zeman.

Babiš útočí na EU, takže útočí i sám na sebe

„To jsou dva samostatné fenomény, oba jsou vážné a musejí se řešit, ale dát mezi to rovnítko, což udělal pan prezident na Albertově, prostě není korektní,“ konstatuje hned na úvod rozhovoru pro Deník.cz. Miloš Zeman tak naskočil na klasickou populistickou vlnu, s jejíž pomocí např. občany vyděsí a následně jim slíbí ochranu. Řada občanů to ocení a bude ochotna se vzdát i nemalé části demokratických svobod. To vše v době, kdy do Česka míří absolutní minimum běženců.

To ovšem nic nemění na tom, že musíme důkladně střežit hranice Schengenu a prověřovat lidi, kteří vstupují na půdu EU. „Je třeba zesílit ochranu, podřídit uprchlickou vlnu jasnému regulačnímu procesu registrací počínaje přes azylové řízení až po důslednou repatriaci těch, kteří nesplňují podmínky pro udělení azylu,“ shrnuje místopředseda TOP 09.

V této souvislosti si rýpl i do Andreje Babiše (ANO). Nechápe, jak může tvrdit, že EU selhala a nic nedělá, a sám se tvářit jako člověk, který vidí řešení. Babiš je českým politikem a Česká republika je součástí EU. „Jestliže tedy Babiš tvrdí, že Unie selhává, připouští, že selhává i on sám. Kalousek tady v podstatě souhlasí. Současná krize znovu ukázala, jak je EU těžkopádná. Kalousek by byl ale rád, aby se podařilo EU zdokonalit, aby byla lepší, ne ji rozložit, jak to činí ti čeští politici, kteří rádi čerpají dotace z EU, ale řešení citlivých otázek svalují na Brusel.

„Pro Českou republiku platí pravidlo – čím méně Evropy, tím více Moskvy a čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. A čím více Zemanů a Babišů, tím méně plnohodnotné demokracie. Jsou u nás politici, kteří si přejí více Moskvy a méně Evropské unie, a proto to dělají zcela záměrně. A pak jsou ti, jež si tuto rovnici nechtějí připustit a myslí si, že bychom to mohli uhrát na Norsko nebo Švýcarsko, čímž moskevským pretendentům dělají užitečné idioty,“ upozorňuje politik.

Mnozí Češi jsou závistiví

Více Babišů a Zemanů zkrátka znamená méně demokracie v naší zemi, a to je problém, byť ne pro všechny. Některým lidem demokracie neschází, mají raději jistotu toho, že se jejich soused má stejně špatně jako oni sami. Právě toho využívali za minulého režimu komunisté. Nabídli lidem relativní jistotu malého množství peněz za odvedenou práci, přičemž nebylo možností, jak si polepšit. Všichni jsme se měli stejně. V současné době se někteří mají líp, když jsou schopnější, ale mnozí jim to závidí.  

„Svobodný trh znamená soutěž a někoho, kdo v ní neobstojí, to deptá. Nechce si přiznat, že se má hůř než jeho soused, protože je méně vzdělaný, pracovitý a šikovný. Raději si řekne, že za to, že Pepa se má líp než on, může režim,“ podotýká Kalousek. I tyto lidi ale politici musejí brát vážně a snažit se jim ukázat výhody demokracie.

Bohužel Babiš a Zeman jdou jinou cestou. První nepřišel do vlády s negativním lustračním osvědčením a druhý vyznamenal dlouholetého komunistického ministra a aparátčíka. Dvacet šest let po revoluci. Staré struktury to nevzdávají a chtějí se vrátit k moci. Kalousek je ostatně přesvědčen, že listopad 1989 připravila komunistická zpravodajská elita, protože viděla neudržitelnost tehdejšího režimu. Ale naštěstí neudržela revoluci ve své režii. Politik je o tomto vývoji situace přesvědčen, ačkoli pro to nemá důkazy.

Obranu demokracie považuje Kalousek za tak zásadní, že je na jejím udržení ochoten spolupracovat i s ČSSD. Stále prý platí, že TOP 09 hájí pravicové konzervativní hodnoty a sociální demokracie je levicovou stranou, ale v některých ohledech musejí spojit svoje síly a hájit demokracii před Babišem a populisty. V budoucnu by proto demokratické strany měly hledat i společného kandidáta na prezidenta. Nejde prý totiž o to, zda to bude člověk spíše pravicový či spíše levicový, musí to být především tělem a duší demokratický politik.

Připouští, že popularita prezidenta momentálně roste, ale to kdysi platilo o celé řadě lidí... „Mussolini byl svého času také velmi oblíbený,“ připomíná Kalousek italského fašistického vůdce. Na konci druhé světové války, kterou pomohl rozpoutat, ho Italové pověsili na pouliční lampu.

Churchill se spojil se Stalinem, my se spojíme s Putinem

Pokud jde o mezinárodní situaci, Kalousek si uvědomuje, že je třeba bojovat s Islámským státem, a to i s pomocí Ruska. Jen nesmíme zapomínat na Ukrajinu. Politik v této souvislosti připomíná britského velikána Winstona Churchilla, který se v boji proti Hitlerovi spojil i se Stalinem, ale nezapomínal, co Stalin představuje. Ani my nesmíme zapomínat na to, že se ruský prezident nechová jako standardní demokratický politik, jestliže silou obsazuje území cizího státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…