Kalousek opět vypovídal kvůli Nagyové

23.04.2014 12:45

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes znovu vypovídal v kauze údajných trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Při odchodu z policejní služebny stručně novinářům řekl, že trestní stíhání nechápe. V případu čelí obvinění expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Kalousek opět vypovídal kvůli Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Místopředseda opoziční TOP 09 strávil v sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na pražském Perštýně zhruba hodinu a půl. Novinářům poté sdělil, že vyšetřovatele odkázal na svou předchozí výpověď z loňského června a že následně odpovídal na doplňující dotazy.

Podle něj šlo o standardní výpověď, při které neměl pocit, že by vyšetřování nějak výrazně pokročilo. „Já jsem hodinu a půl odpovídal na otázky a z toho si těžko můžu udělat nějaký obrázek. Jenom se dál cítím naprosto nevzdělán pro to, abych pochopil, jak se někdo může dopustit korupce, když se vzdá pozice za 90.000 měsíčně a poté přijme pozici za 35.000 měsíčně, to mi stále ještě nedošlo," řekl Kalousek. Dodal také, že „naprosto nechápe", jak se mohl trestný čin stát.

Advokát Josef Lžičař uvedl, že obsah dnešního výslechu byl k jeho klientu Nečasovi příznivý. Kalousek musel na policii vypovídat znovu, protože minulý rok se vyjadřoval k obvinění trojice exposlanců. Nyní se vyjadřoval k obvinění bývalého premiéra. „Myslím si, že jasně popsal tu situaci, která se týkala přijetí stabilizačního balíčku. Myslím si, že ta výpověď je dnes důležitá pro trestní řízení," řekl Lžičař.

Také podle něj exposlanci přešli z lepších platových podmínek do horších. „Takže těžko lze hovořit o nějaké neoprávněné výhodě, která je znakem úplatkářství," dodal Lžičař. Advokát si také postěžoval, že Nejvyšší státní zastupitelství zatím nerozhodlo o Nečasově stížnosti proti zahájení trestního stíhání, na což se prý čeká třetí měsíc.

Spíše třídní nenávist

Loni Kalousek vyšetřovatelům mimo jiné vysvětloval postupy při obsazování postů ve firmách s majetkovou účastí státu. Tehdy v souvislosti s obviněním trojice exposlanců ODS prohlásil, že konstrukce žalobců připomíná „spíše třídní nenávist než právní názor". Uvedl tehdy, že muži jsou trestáni za to, že se rozhodli pracovat. Dodal, že kdyby situace nebyla tak vážná, myslel by si, že je v absurdní komedii.

Trojice exposlanců původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. Exposlanci v novém procesním postavení svědků ke kauze vypovídali na konci března. Tluchoř s Fuksou odmítli poskytnout výpověď, za což každý z nich dostal pořádkovou pokutu 20.000 korun.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…