Nečas má jistotu, za jeho kauzou je prý Šlachta a Ištvan: Chtěli si zachránit místa

20.04.2014 11:51

Bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas poskytl rozhovor serveru Českájustice.cz. Vyjádřil se ke svému trestnímu stíhání, které nadále považuje za politicky motivovanou kauzu. Hovořil také o nespokojenosti s Jiřím Pospíšilem a s jeho stylem vedení Ministerstva spravedlnosti. Za svou největší chybu pak považuje naslouchání státním zástupcům.

Nečas má jistotu, za jeho kauzou je prý Šlachta a Ištvan: Chtěli si zachránit místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Nečas se vyrovnal s odchodem z aktivní politiky. Stále se ale nesmířil s tím, za jakých okolností to proběhlo.

„S čím se nesrovnám, je mediální lynč, který je dlouhodobě za pomoci lží a polopravd veden proti mé ženě,“ prohlásil Nečas.

Účelové informace ze soukromí manželky jsou pouštěny některými státními zástupci a policisty

Bývalému premiérovi se nelíbí hlavně skutečnosti týkající se jeho současné ženy. „S tím souvisí i účelové informace ze soukromí mé manželky, které jsou zcela evidentně pouštěny některými policisty a státními zástupci. Chtěl bych například připomenout, že již v listopadu loňského roku server Aktuálně.cz a jeho redaktor Hrubeš konstatovali, že mají k dispozici celý spis, tedy ještě dříve, než jej měli advokáti,“ připomněl.

Trestní stíhání Nečase kvůli údajné korupční dohodě s rebely z ODS v listopadu 2012 je prý politicky motivovanou kauzou, kterou rozpoutali někteří policisté a státní zástupci. „Jde opravdu jenom o jakousi bizarní a zcela fiktivní právní konstrukci, protože žádná dohoda o rezignaci tří poslanců výměnou za posty ve státní správě nebyla nikdy uzavřena,“ vysvětlil Nečas.

Na blíže neurčeném místě jsem provedl blíže neurčený trestný čin

„Ještě tam chybí dodat, že na blíže neurčeném místě, v blíže neurčenou dobu spáchal blíže neurčený trestný čin. Tím už by to státní zástupci dovedli k absolutní dokonalosti,“ dodává Nečas ironicky.

Podle Nečase si Robert Šlachta, šéf ÚOOZ, a vrchní státní zástupce Ivo Ištvan chtěli udržet svá místa. „Vláda například připravovala vznik ústředního kriminálního útvaru, pod nějž by přešly i současné policejní speciály,“ vysvětlil expremiér. Policejní zásah navíc přišel den poté, co do druhého čtení vstoupil zákon o státním zastupitelství.

Prokázal jsem velkou bojovnost, ale tohle nešlo ustát

Nečas nyní tvrdí, že situace, ve které se ocitl, se nedala ustát. „Jako premiér jsem prokázal velkou bojovnost a přestál mnoho výzev k rezignaci. Dokázal jsem ustát a vyřešit mnoho politických krizí. Ale tato situace ustát nešla,“ připustil.

Pospíšil dělal na svém ministerstvu jen populistické věci

Nečas se také vyjádřil k osobě Jiřího Pospíšila, který v jeho vládě zastával post ministra spravedlnosti. Expremiér jej prý neodhadl a údajně až pozdě zjistil, jak moc je Pospíšil provázaný s vlivným Romanem Jurečkem.

Pospíšil navíc podle Nečase nezvládal rezort manažersky řídit a zaměřoval se pouze na populistické věci. Příkladem prý byla neochota Pospíšila vyřešit přeplněnost českých věznic. Jediným řešením bylo propuštění čtyř tisíc vězňů pod podmínkou dobrého chování, ale tehdejší ministr se k tomu neodhodlal. Údajně dokonce rok před vyhlášením amnestie žádal tehdejšího prezidenta Václava Klause, aby vězně propustil. Rok nato už Pospíšil patřil k největším kritikům amnestie.

Chybou bylo, že jsme naslouchali státním zástupcům

Bývalý šéf ODS nyní považuje za svou chybu to, že vládní strana pod jeho vedení více naslouchala státním zástupcům než obhájcům. „ODS má přitom ve svých řadách spoustu advokátů, ale žádného státního zástupce. Strana, která nade vše staví svobodu jedince, si měla být vždycky vědoma, že tady stojí jedinec proti státní mašinerii, a je jedno, zda je vinen, či nevinen,“ upozornil Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…