Kalousek přijímá od května objednávky na další emisi státních dluhopisů

31.03.2012 9:12

Ministerstvo financí připravilo na červen další emisi státních dluhopisů. Objednat si je lidé mohou už v květnu. Deníku Právo to potvrdil mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle jeho informací půjde o spořicí cenné papíry v objemu deseti až dvaceti miliard korun.

Kalousek přijímá od května objednávky na další emisi státních dluhopisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Předpokládáme, že by emise měla být vydána v průběhu června, zatímco upisovací období, tedy možnost objednávek, by bylo zahájeno v květnu,“ řekl Právu Jakob.

Celkový objem nově vydaných dluhopisů bude podle jeho slov  záležet na zájmu kupujících. Ministr financí Miroslav Kalousek na podzim minulého roku oznámil, že letos si stát půjčí od lidí až 40 miliard korun.

Jarní emise má plánovaný objem v rozsahu 10 až 20 miliard. Mělo by jít o dluhopisy jednoleté diskontované, pětileté s kupónem a pětileté reinvestiční, což je stejné jako na podzim minulého roku.

Kalouskovy dluhopisy jsou pro lidi lákavé

Státní cenné papíry jsou velmi zajímavě úročeny. U jednoletého loňského dluhopisu činí úrok dvě procenta. Za tisíc dluhopisů v hodnotě jedné koruny tak zaplatil zájemce 980 korun a ministerstvo financí za rok majiteli vyplatí 1000 korun.

S pětiletou splatností byly loni vydány dva typy dluhopisů – pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční. U těchto cenných papírů je rostoucí úroková sazba. Zhodnocení má ročně v průměru dosáhnout 3,1.

Majitel pětiletého reinvestičního dluhopisu si nenechá vyplácet úroky každý rok. Ty mu budou reinvestovány v podobě nákupu dalších dluhopisů. Celkový úrokový výnos obdrží až k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Nominální cena dluhopisů je jedna koruna a lidé z nich neplatí žádnou daň. Prodej státních dluhopisů se v minulém roce setkal s mimořádným zájmem veřejnosti. Občané lidé za jeden týden nakoupili cenné papíry za více než 20 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …