Broker Consulting: Kalouskovy státní dluhopisy? Produkt jako každý jiný

19.01.2012 11:20

Ministerstvo financí České republiky umožní domácnostem, aby si v průběhu října a listopadu letošního roku zakoupily státní dluhopisy. I přes problémy veřejných financí některých států Evropské unie budou české státní dluhopisy zřejmě „bezpečným přístavem" pro drobné investory.

Broker Consulting: Kalouskovy státní dluhopisy? Produkt jako každý jiný
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

V konkurenci dostupných finančních produktů to však dluhopisy nebudou mít jednoduché. Ve skutečnosti jsou jen dalším finančním produktem.

Státní dluhopisy se zařadí mezi konzervativní finanční produkty. Jejich distribuci bude pomáhat výrazná mediální kampaň. Prodeje pozitivně ovlivní slovo „státní" v názvu produktu. V kontextu současných tržních turbulencí a méně jistého ekonomického výhledu tato investice působí dojmem jistoty. Do značné míry je to pravda, neboť stav veřejných financí České republiky odborníci hodnotí jako relativně dobrý. Zda se podaří prodat celý zamýšlený objem ve výši 10 mld. korun však není jisté. Oproti produktům dostupným na trhu nenabízí dluhopisy žádné převratné výhody.

Mezi hlavní výhody dluhopisů patří bezpečí prostředků. Nevýhodou bude naopak velmi nízké zhodnocení, které je srovnatelné se spořicími účty nebo nižší než u současných nejvýnosnějších termínovaných vkladů. Obě formy uložení peněz jsou rovněž velmi bezpečné, vklady v bankách jsou pojištěné (i zde je státní garance). S penězi na spořicích účtech lze navíc manipulovat pohodlně v rámci internetového bankovnictví a v případě rostoucí inflace v následujících pěti letech mohou nabídnout vyšší výnos, zatímco dluhopisy budou ztrácet. Konkurenty dluhopisů budou i garantované fondy, stavební spoření a u starších občanů s menším objemem prostředků také penzijní připojištění.

Jak se k nákupu dluhopisů postavit?

Na dluhopisy nahlížejte stejně jako na ostatní finanční produkty. Je třeba si uvědomit, že hlavním záměrem státu je co nejlevněji financovat svůj státní dluh, své veřejné finance (Ze kterých mimochodem vyplácí například podporu na jiné finanční produkty.) Ideálním řešením je vycházet ze svého dlouhodobého finančního plánu a rozložit peníze do více investic. Jejich skladba by se měla řídit dobou, za kterou budou peníze potřeba, a investičním profilem. Nákup dluhopisů konzultujte se svým finančním poradcem, který vám předloží reálná čísla a propočty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla