Kalousek tady vytváří sci-fi, ale on neurčuje společenský diskurz, řekl v ČT Pirát Bartoš

31.10.2017 20:21

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v úterním Interview ČT24 přivítala předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Ten před kamerami předestřel pohled Pirátů na povolební situaci v České republice. Zdůraznil, že Piráti nepatří ani do tábora Andreje Babiše (ANO), ani do tábora Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kalousek tady vytváří sci-fi, ale on neurčuje společenský diskurz, řekl v ČT Pirát Bartoš
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

„Cílem je, aby se nezasekla legislativa v České republice a aby ta sněmovna začala pracovat. Ta strany měly řadu společných témat,“ poznamenal Bartoš. Měl na mysli např. důraz na ztransparentnění veřejné správy. Kromě toho je prý třeba prosadit zákon o lobbingu, boj proti korupci a tak podobně, což se ale podaří jen v okamžiku, kdy bude fungovat sněmovna.

Pohled Pirátů na hnutí ANO, ČSSD či TOP 09 se nijak nezměnil. Stále si o celé řadě politiků z těchto stran myslí, že mají za sebou problematickou minulost. Platí to o Andreji Babišovi, Bohuslavu Sobotkovi, ale i o Miroslavu Kalouskovi. „Ten se sice snaží uchopit znovu veslo, ale jinak je evidentní, že odchází,“ zaznělo z úst Ivana Bartoše. Narážel tím na dnešní návrh Miroslava Kalouska, který chce zablokovat sněmovnu, aby nemohla vzniknout menšinová vláda bez podpory. Volební výsledky TOP 09 však ukazují, že tato strana prostě teď nemá sílu.

Model menšinové vlády hnutí ANO je podle Bartoše problematický, protože Andrej Babiš není nucen vyložit karty na stůl a hledat si většinovou podporu. „Vítěz voleb zmasakroval své předchozí partnery z koalice, ale férovější by bylo, aby si Babiš dohodl většinovou podporu,“ uvedl Bartoš s odkazem na volební výsledky ČSSD a KDU-ČSL.   

Piráti budou připraveni pro každý dobrý zákon a jako ostrá opozice se postaví proti každému špatnému zákonu. Mezi špatné zákony Bartoš řadí jakékoli nápady na omezování demokratických procedur nebo návrhy na snižování poslanců a senátorů. Pokud by s nějakým dobrým návrhem přišli i komunisté, Piráti návrh klidně podpoří. Obdobně se ostatně chovají i na magistrátu hl. města Prahy, takže voliči mohou dopředu předvídat, jak se budou Piráti chovat.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„My nejsme v týmu pana Babiše ani v týmu pana Kalouska. My prostě chceme, aby ta sněmovna začala fungovat,“ řekl Bartoš. Piráti budou připraveni hlasovat pro vydání Andreje Babiše a pana Jaroslava Faltýnka, prvního místopředsedy hnutí ANO, k trestnímu stíhání, aby ukázali, že opravdu nejsou v Babišově táboře. Ale nejsou ani v táboře Miroslava Kalouska. „Tohle sci-fi, co vytváří pan Kalousek, to je falešné dilema... Pan Kalousek nediktuje společenský diskurz,“ nešetřil kritikou Bartoš.

Nakonec přidal Bartoš pár slov o referendu. Obecně je pro tento politický nástroj, ale děsí se toho, že ho chce někdo zneužít k vystoupení Česka z EU a z NATO. Podle Bartoše žádný pirátský poslanec nechce vystupovat z NATO. Jeho kolega František Kopřiva o tom sice nedávno mluvil, ale to se podle předsedy strany jen nešťastně vyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…