Kalousek vyzval vedení ČEZ, aby prověřilo prodej I&C Energo

08.02.2013 10:20

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes vyzval vedení energetické společnosti ČEZ, aby prověřilo okolnosti prodeje firmy I&C Energo maďarské skupině MOL. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Kalousek vyzval vedení ČEZ, aby prověřilo prodej I&C Energo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav kalousek

Mladá fronta Dnes (MfD) ve čtvrtek napsala, že do pozdějšího převodu I&C Energo od skupiny MOL nizozemské společnosti Yellowraazd byl zapojen právník Josef Brož, který má blízko k tehdejšímu generálnímu řediteli ČEZ a nynějšímu předsedovi dozorčí rady firmy Martinu Romanovi.

Kalousek jako zástupce majoritního akcionáře ČEZ v dnes odeslaném dopisu požádal generálního ředitele energetické společnosti Daniela Beneše, aby zajistil vypracování externího auditu. Cílem auditu bude posoudit účelnost a efektivnost prodeje I&C Energo skupině MOL včetně toho, zda představenstvo společnosti postupovalo a rozhodovalo o tomto prodeji s péčí řádného hospodáře.

Ministr financí se zároveň obrátil na předsedu dozorčí rady ČEZ Romana. Vyzval ho, aby prověřil účelnost a efektivnost prodeje I&C Energo a postup představenstva.

Zvláštní vazby

ČEZ prodal I&C Energo skupině MOL v roce 2008. Podle MfD vzápětí MOL uzavřel na I&C Energo předkupní smlouvu s nizozemskou firmou Yellowraazd, kterou krátce předtím založil právník Josef Brož, jenž má podle deníku těsné vazby na Romana.

Brož popřel, že by měli na prodeji I&C Energo on nebo Roman osobní zájem. "Yellowraazd byl součástí struktury, kterou jsem vytvořil pro MOL. Pan Roman ani žádný jiný český občan či subjekt neměl v I&C Energo nikdy žádný podíl, ani kontrolu," sdělil MfD.

Firma I&C Energo dodává zařízení pro elektrárny a provozovatele energetických sítí. Zřejmě se bude podílet i na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, smlouvu o spolupráci s ní uzavřely česko-ruské Konsorcium MIR.1200 i americko-japonská společnost Westinghouse, které se o zakázku ucházejí. Nyní firmu vlastní maďarské strojírny Olajterv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…