Kancelář prezidenta prohrála spor o historický dům na Hradčanech

17.04.2014 10:04

Kancelář prezidenta republiky prohrála spor o vyvlastněný historický dům v katastru Hradčan. Městský soud v Praze dnes potvrdil rozhodnutí obvodního soudu, podle něhož musí být dům vydán trojici dědiců původních majitelů. Verdikt je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kancelář prezidenta prohrála spor o historický dům na Hradčanech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána na Pražský hrad

Spor se týká jednopatrového obytného domu na adrese Jelení 13, který od areálu Hradu odděluje Jelení příkop a Lumbeho zahrada. Stát objekt vyvlastnil v roce 1957 podle vládního nařízení o chráněné oblasti Pražského hradu. Dědicové o dům bojují řadu let. Ve sporu již dříve padly tři rozsudky u prvoinstančních soudů, pak tři rozsudky u odvolacích soudů a kauzou se již dvakrát zabývaly dovolací soudy.


Původní majitelka domu a pozemku, na němž dům stojí, se vítězství v dlouhém soudním sporu nedožila. Zemřela loni v květnu. Její jediný dědic Jaroslav Šedivý má podle soudu získat polovinu objektu, dědici druhého z majitelů Václav Třmínek a Nela Třmínková každý jednu čtvrtinu.


Zvrat v jejich kauze přinesl loňský nález Ústavního soudu, podle kterého justice formalisticky hájila zřejmou nespravedlnost. Převzetí domu podle něj bylo svévolným zásahem do vlastnického práva, který je neslučitelný se základními atributy právního státu. Právní názor Ústavního soudu byl pro obvodní soud i městský soud závazný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…