Kauza Huawei: Technické důkazy? Ty jsme nepotřebovali. Američané nás pochválili, říká náš důležitý muž

27.02.2019 10:33

Lidové noviny přinesly rozhovor s kyber-atašém ve Washingtonu Danielem Baggem z NÚKIB. Ten promluvil mimo jiné o tom, jak hektický měl kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost závěr loňského roku. Americkou stranu překvapil princip, který označila za novátorský a univerzální. „V podstatě šlo o ukázku nejlepšího postupu (best practice). Diskuse se totiž hodně točí o technických důkazech, zranitelnostech a případných incidentech. My jsme k tomu přistoupili jinak. Pro varování jsme primárně nepotřebovali technické důkazy. Upozorňuji na slovo primárně,“ poznamenal Bagge.

Kauza Huawei: Technické důkazy? Ty jsme nepotřebovali. Američané nás pochválili, říká náš důležitý muž
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Úvodem Bagge hovořil o tom, jak NÚKIB plánuje vybudovat další obdobné pozice ve světě. „Nemohu ale nyní říci, kdy a kde se tak stane. Pokusím se ale odpovědět nepřímo. Jedním z důvodů, proč jsme si vybrali USA a Izrael, je také to, že patří mezi státy, které nejvíce čelí kybernetickým útokům. Chceme mít informace z první ruky. Incidenty, jež se tam odehrají, jsou jaksi předvojem toho, co se odehraje v širším kyberprostoru. Když máme přístup k partnerům v daném regionu, jsme schopni zjistit přesné technické detaily a můžeme například varovat subjekty, na které dopadá český zákon o kybernetické bezpečnosti,“ zmínil a rozhovořil se následně o tom, jak zafungoval přenos informací mezi Českem a USA po loňském varování před riziky spojenými s užíváním technologií Huawei a ZTE. 

Uvedl, že Američané dopředu o varování nevěděli, a on tak musel i mezi svátky jednat se zástupci ministerstva pro vnitřní bezpečnost, národní bezpečnostní radou a ministerstvem zahraničních věcí USA. „Všem jsem vysvětloval, proč jsme varování vydali. Začali se podrobněji doptávat, jaký je zákonný rámec, podle kterého jsme postupovali. Varování v nich vzbudilo mnohem větší zájem o nás,“ zmínil Bagge. 

Následně popsal, že překvapivým byl pro druhou stranu princip, jenž označili Američané za novátorský a univerzální. „V podstatě šlo o ukázku nejlepšího postupu (best practice). Diskuse se totiž hodně točí o technických důkazech, zranitelnostech a případných incidentech. My jsme k tomu přistoupili jinak. Pro varování jsme primárně nepotřebovali technické důkazy. Upozorňuji na slovo primárně. Postupovali jsme cestou analýzy strategického zájmu a právního prostředí, ve kterém se firmy pohybují. Měli jsme k dispozici utajované informace. Univerzální princip zaujal i EU,“ poznamenal. 

Závěrem pak podotkl, že sice chtít důkaz je obecně správné, ale v kybernetickém prostoru to je složitější, neboť ty nejsou hmatatelné. „To, co je jeden den důkazem o zranitelnosti, je možné druhý den nechat zmizet aktualizacemi zařízení,“ uvedl a pohovořil i o cvičení pro Kongres USA. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…