Tošenovský (ODS): Pražská Agentura pro Galileo se bude rozšiřovat

27.02.2019 9:49

Evropská agentura GSA sídlící v Praze se přejmenuje na Agenturu pro vesmírný program a bude se rozšiřovat o desítky nových zaměstnanců. V úterý večer se na tom v Bruselu shodli zástupci unijních institucí. Českým zástupcem ve vyjednávacím týmu byl europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Tošenovský (ODS): Pražská Agentura pro Galileo se bude rozšiřovat
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

„Podařilo se zúročit to, po čem jsem řadu roků volal – pokud dělá pražská agentura GSA výborně svou práci pro evropskou satelitní navigaci Galileo, mělo by se využít jejích zkušeností a rozšířit její záběr i na program pozorování Země Copernicus. Jde především o bezpečnost systému a aktivity ohledně marketingu a komunikace,“ uvedl Tošenovský. „Samozřejmě jde i o prestižní záležitost z hlediska České republiky a o další zakázky pro české firmy a o příležitosti pro vědu a výzkum.“

Poslanec Tošenovský v této souvislosti rovněž ocenil výbornou spolupráci s diplomaty na Stálém zastoupení ČR v Bruselu a odborem Kosmických aktivit Ministerstva dopravy.

Úterní dohodu musí nyní potvrdit členské státy EU v Radě a plénum Evropského parlamentu. Rozpočet 16 miliard eur vyčleněný na program bude diskutován na podzim v rámci víceletého finančního rozvrhu Unie na léta 2021–2027.

Evžen Tošenovský se vesmírným programům EU dlouhodobě věnuje. Jako zpravodaj dohodl stávající pravidla pro fungování Agentury pro Galileo (GSA) a napomohl tak jeho přemístění do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…