Kauza růžového tanku v Brně pokračuje. Vyjádřilo se ruské velvyslanectví

25.05.2017 15:55

Případ natírání růžového tanku v Brně nazeleno půjde asi do správního řízení, tedy zřejmě k přestupkové komisi Brno-střed. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie se případem nicméně ještě stále zabývá.

Kauza růžového tanku v Brně pokračuje. Vyjádřilo se ruské velvyslanectví
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Dotyčným by v případě správního řízení hrozila pokuta. Do správního řízení už zamířilo zakrývání tanku plachtou.

Růžový tank stojí na Komenského náměstí v Brně před evangelickým chrámem od 11. května, exponát je součástí výstavy Kmeny 90 a do Brna byl přivezen z Prahy. V sobotu přemalovali nazeleno část tanku členové brněnského vojenského klubu. Tři z nich policistům podávali vysvětlení.

Nebyl to jediný incident, skupina lidí růžový tank minulý týden překryla modrou plachtou s nápisem Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se k akci následně přihlásilo na Facebooku. Mluvčí strážníků Jakub Ghanem dnes ČTK řekl, že strážníci tento případ už předali ke správnímu řízení části Brno-střed.

Ředitel vystavující Moravské galerie Jan Press už dříve řekl, že jde o nepochopení a ojedinělé excesy. Galerie tank kvůli těmto incidentům nechala obehnat zábranou z provazů.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu narůžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění. V Brně má tank stát asi čtyři měsíce.

Chtěli bychom připomenout...

K situaci kolem tanku se dnes vyjádřilo i ruské velvyslanectví v Česku, a to v souvislosti s komentáři Davida Černého. V médiích podle prohlášení tvrdil, že „tento tank byl symbolem okupačních vojsk a ničím jiným“.

„Chtěli bychom připomenout, že památník sovětským tankistům byl instalován v pražské čtvrti Smíchov v roce 1945, tedy dlouho před událostmi roku 1968,“ je uvedeno v prohlášení. Velvyslanectví připomíná, že pomník byl vytvořen na počest sovětských vojáků, kteří osvobodili české hlavní město od nacistů 9. května 1945. „Překvapují nás pokusy pošpinit památku těch, kdo přinesli mír do Evropy, zachránili četné národy před fyzickou likvidací nelidskou nacistickou vojenskou mašinerií, zastavil hrůzy holocaustu. Boj s památkami mnoho odvahy, natož pak talentu, nepotřebuje,“ stojí v prohlášení velvyslanectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …