ODS chce, aby kvůli Rusňákovi sněmovna prověřila hospodaření ANO

23.05.2017 15:38

ODS dnes vyzvala kontrolní výbor sněmovny, aby prověřil hospodaření hnutí ANO. Kvůli daru od bývalého Davida Rusňáka, který chybí ve výroční zprávě hnutí za rok 2014, mluví občanští demokraté o možné existenci černých fondů, zprávu přinesla ČTK.

ODS chce, aby kvůli Rusňákovi sněmovna prověřila hospodaření ANO
Foto: DRFG
Popisek: David Rusňák, předseda představenstva a majoritní akcionář investiční skupiny DRFG a.s.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil za nepřijatelné, aby milionové dary na volební kampaň ve výroční zprávě chyběly.

Vlastník investiční skupiny DRFG Rusňák je jedním z 18 obviněných v kauze úniku informací z policejních databází. Brněnský městský soud dnes poslal do vazby v souvislosti s případem osmého obviněného. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Rusňák věmoval brněnskému hnutí ANO dar 1,1 milionu korun, který ale není ve výroční zprávě. Babiš dnes serveru Novinky.cz řekl, že darovací smlouva nedorazila z Brna do centrály hnutí, takže nebyla podepsána a nemohla být v účetnictví ani ve výroční zprávě. Smlouva se podle Babiše navíc týkala marketingových a podpůrných aktivit a nejsou doklady, že by byla plněna.

ODS v souvislosti s darem hovoří o možné existenci černých fondů financování hnutí ANO. „Je nepřijatelné, aby milionové dary na volební kampaň nebyly uvedeny ve výroční zprávě, na základě které hnutí obdrželo státní příspěvek,“ uvedl Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…