Kde se bere zlo a rasismus. To chtělo zjistit ministerstvo za 90 milionů

07.05.2012 8:52

Chybějící peníze na platy učitelů, protesty proti reformě vysokého školství, pochybné projekty, ve kterých létají stamiliony korun, a v neposlední řadě čerpání peněz z eurofondů. Nejen s těmito problémy se musí vyrovnat nový ministr školství Petr Fiala.

Kde se bere zlo a rasismus. To chtělo zjistit ministerstvo za 90 milionů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Ministerstvo školství v poslední době vymyslelo několik podivných dotačních projektů, které v některých případech zavání až nekalostmi. Jedním z příkladů může být podle časopisu Týden poslední sporný výtvor Unde Malum (z latiny Odkud zlo). S celým nápadem přišla společnost s názvem Výzkumné centrum archeologie zla a na tento projekt žádala 90 milionů korun. Jeho ambice byly opravdu velké. Chtěl zkoumat všechny genocidy, které se v historii udály, a za pomocí nasbíraných poznatků vymýtit mezi mladou generací rasismus a xenofobii. Projekt nicméně naštěstí skončil dříve, než mohl vůbec začít. "Po diskusi s odbornou veřejností jsme se rozhodli, že projekt zastavíme a nebudeme v něm vůbec pokračovat. Dospěli jsme k závěru, že jeho zadání bylo natolik ambiciózní, že nejde uskutečnit," řekl Týdnu mluvčí školství Hynek Jordán.

Pochybné výsledky dotačních řízení

Projekt Unde Malum byl zastaven, ale další sporné dotace proudí bez problémů z ministerstva. Minulý pátek skončilo hodnocení nového dotačního programu pro rozvoj občanského vzdělávání. Ředitelka občanského sdružení Spiralis Jolana Turnerová, která se snažila dotaci neúspěšně získat, zpochybňuje způsob celého dotačního řízení. "V prostředí evropských dotací se pohybuji od jejich vzniku a znám pravidla. Nicméně těmto pravidlům skutečně nerozumím. Připadá mi to jako špinavá hra," komentuje výsledek řízení Turnerová. Řízení vyhrál mimo jiné spolek Athega, o kterém nejsou známé bližší informace, a zlínská firma TOPPEX, která se zabývá prodejem nábytku a až v druhé řadě se věnuje vydavatelství a vzdělávání.

Dalším problémem, který komentoval i Nejvyšší kontrolní úřad, jsou státní maturity. Byly nákladnější, než se očekávalo. Dosud nikdo nevysvětlil, proč je česká státní maturita dvacetkrát dražší než slovenská. Jen distribuce maturitních otázek do škol stojí kolem 58 milionů. A samotná generálka vyšla na 120 milionů. Navíc nebyl dosažen hlavní účel, jímž argumentovali politici pro zavedení státní maturity, tedy aby jednotná zkouška byla klíčovou podmínkou pro přijetí na vysokou školu.

Neposlední v řadě je pak nešťastná reforma vysokého školství. Loňský audit Evropské komise ukázal, že ministerstvo zaplatilo za návrh zákona o délce jedné a půl stránky asi 46,5 milionu korun. Podle Rady VŠ, České konference rektorů i dvaceti akademických senátů univerzit je tento návrh navíc naprosto nepoužitelný.

Otázkou zůstává, kdo všechny projekty a reformu nakonec zaplatí. Nejdůležitějším úkolem nového šéfa školství je tudíž hlavně proplacení projektů z eurofondů. Exministr Josef Dobeš nebyl schopen čerpat 53 miliard v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Brusel peníze za projekty vyplácí až zpětně, což znamená, že rozporuplné maturity nebo reforma vysokých škol jsou v současné době hrazeny z peněz českých daňových poplatníků. Fiala musí finance z Evropské unie využít, aby nedošlo k obírání již tak dost vyluxované státní kasy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …