Kdo má danit české podnikatele na Krymu? Ve sněmovně se strhla hádka

12.06.2014 20:47

Sněmovnímu schválení standardní smlouvy s Ukrajinou o zamezení dvojího zdanění ve čtvrtek předcházela slovní přestřelka mezi poslanci ODS a ministrem financí Andrejem Babišem z ANO. Řešilo se, kdo má české podnikatele na Krymu danit. Babiš po zhruba dvacetiminutové debatě uvedl, že české daňové úřady budou uznávat zdanění od toho státu, od kterého podnikatel předloží potvrzení.

Kdo má danit české podnikatele na Krymu? Ve sněmovně se strhla hádka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl mítink na podporu Ruska a proti fašismu na Ukrajině

„Pokud český podnikatel na Krymu dostane papír, že je to Ruská federace, budeme to posuzovat podle smlouvy s Ruskem. Pokud dostane papír, že je to Ukrajina, tak to bude s Ukrajinou. Nevím, co je na tom nepochopitelného. Podstatné je, jaký papír přinese český podnikatel. Snad už to každý pochopí," uvedl Babiš.

ODS proti Babišovi

Bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS se obávala, že pokud bude českými úřady uznáno ruské zdanění českého podnikatele na Krymu, Česká republika tím bude stvrzovat souhlas s novým statusem Krymu, což by prý bylo v rozporu s postojem sněmovny i stanoviskem Ministerstva zahraničí. „Není to zahraničněpolitická záležitost, ale záležitost daňová," oponoval Babiš.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura namítl, že není možné tyto záležitosti oddělovat. Babiš ale trval na tom, že smlouva není o tom, kam patří Krym. „Pokud český podnikatel podnikal na Krymu a půjde si na finanční úřad pro papír, tak tam se dozví, co to je. A to je jeho problém," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…