Kdo přišel, ten dostal azyl. Teď v německém městě začínají vyšetřovat úředníky kvůli korupci

21.04.2018 19:48

Německém aktuálně hýbe skandál, který se týká uprchlíků. Tentokrát však nejsou za porušení zákona odpovědni oni sami, ale němečtí úředníci a další jedinci, kteří se věnují problematice přistěhovalectví.

Kdo přišel, ten dostal azyl. Teď v německém městě začínají vyšetřovat úředníky kvůli korupci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozdávající oběd

Už od začátku migrační krize v roce 2015 řeší německá veřejnost diskutuje nad podmínkami, za kterých je jednotlivým uprchlíkům udělován azyl. Mnohokrát se psalo o tom, že někteří žadatelé o azyl uvádějí úřady v omyl. Například tvrdí, že ztratili doklady či se záměrně vydávají za mladistvé, aby pro sebe získali co nejlepší podmínky. Kapitola sama pro sebe jsou pak džihádisté, kterým se podařilo pod smyšlenou identitou překročit hranice země a šířit islámský teror.

Úřady často ani neskrývají, že je nad jejich síly všem případným rizikům zabránit. Aktuální případ však ukazuje, že minimálně v brémské pobočce Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky docházelo k přehmatům při udělování azylu záměrně. Podle vyšetřovatelů zde byl protizákonně udělen azyl nejméně 1 200 osobám. V mnoha případech šlo o příslušníky kmene Jezídů, kteří žijí v Iráku, Sýrii a Íránu.

Šéfka brémské pobočky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky již byl podle mluvčího brémského žalobce zbaven své funkce a společně s dalšími pěti úředníky je vyšetřován na svobodě. Zatím není jasné, jestli za neoprávněné udělování azylu obdržela úřednice peníze. Vyšetřování případů potvrdila ústy svého mluvčího Steffena Seiberta také německá vláda. Seibert hovoří konkrétně o „velmi vážném podezření“.

Jeden úředník brémské pobočky, tři právníci, překladatel a zprostředkoval čelí obvinění ze zneužívání azylového řízení a korupčního jednání. Podle brémského žalobce podezření z nezákonného jednání trvá již několik měsíců. V německých médiích proběhly zprávy o prohledání několika soukromých i komerčních nemovitostí, kde byly nalezeny další důkazy. V souvislosti s korupcí se prozatím hovoří o pozvání šéfky úřadu do restaurace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…