Kdyby se vždycky volilo přímo, mohl být prezidentem Dubček, říká filozof

22.03.2012 21:17

Hostem pořadu Hyde Park na ČT 24 byl ve čtvrtek filozof a vysokoškolský profesor Martin Škabraha. Hlavní otázkou bylo, kam naše společnost, která je momentálně na rozcestí a v krizi, může směřovat dál.

Kdyby se vždycky volilo přímo, mohl být prezidentem Dubček, říká filozof
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

„Krize je zároveň příležitost. Nevím, kam se vyvíjí současný svět, ale můžeme to do jisté míry ovlivnit,“ uvedl Škabraha. „Pokud jde o představu politického systému bez politického systému, tak tu si představit umím, ale já si myslím, že politické strany jsou potřeba,“ prohlásil. Tato odpověď se týká například požadavků protestujících z Holešovské výzvy.

Ideová vyprázdněnost společnosti

Velkým problémem naší společnosti je ideová vyprázdněnost občanů i stran. „Kdyby do politických stran vstupovali lidé, kteří mají blízko k nějakým idejím těch stran, nebyly by poté tak snadno ovládnutelné,“ myslí si filozof. Nevyloučil, že současný systém bude nahrazen jiným. „Všechno má jen dočasné trvání a nevím, proč by to s kapitalismem mělo být jinak,“ řekl.

Jeden z diváků navrhl, že by bylo dobré, kdyby se Česká republika například v otázce sociálního systému inspirovala skandinávskými zeměmi. „Skandinávský model je poměrně následováníhodný zdroj, ale musí být spojen se zefektivněním fungování státu,“ odpověděl Škabraha.

„To, že nemáme zákon o obecném referendu, považuji za největší selhání polistopadové éry,“ uvedl profesor. Podle Škabrahy je jasné, že kdyby se první prezident po roce 1989 volil přímo, je velmi pravděpodobné, že by vyhrál například Alexandr Dubček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…