Když máte ve druhém kole Le Penovou, tak volba není normální, zaznělo v ČT

07.05.2017 20:52

Jen 12 minut po uzavření volebních místností promluvila ke svým stoupencům francouzská nacionalistka Marine Le Penová. „Chtěla bych poděkovat všem lidem, kteří mě podpořili,“ oznámila hned na úvod svého vystoupení. V České televizi následně zazněla varovná slova.

Když máte ve druhém kole Le Penovou, tak volba není normální, zaznělo v ČT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlasovací lístky pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

Neúspěšná prezidentská kandidátka Marine Le Penová poděkovala voličům za velkou podporu. Politická mapa Francie se podle jejího názoru mění. „Myslím si, že mnoho z těch, kteří podpořili Emmanuela Macrona, se zdiskreditovalo... Toto druhé kolo znamená totální přestavění francouzské politické scény,“ prohlásila dáma.

Z boje rozhodně nehodlá ustupovat, ale naopak se ještě s větším nasazením zapojí do kampaně před volbami parlamentními příští měsíc. „Vyzývám Francouze, aby se zapojili do vytváření nové politické síly,“ apelovala na voliče úspěšná prezidentská kandidátka. To se ovšem podaří pouze za situace, kdy se Národní fronta dokáže proměnit v nacionalisticky laděné hnutí, které přiláká víc voličů. Teprve uvidíme, zda se to podaří.

Stoupenec Marine Le Penové Jean-Pierre Hottinger ve studiu České televize konstatoval, že Francie prošla historickou volební kampaní, ale také velmi hysterickou volební kampaní. „Ta kampaň byla historická, ale také histerická. Je třeba říci, že zejména před druhým kolem se média utrhla ze řetězu, protože neustále připomínala historii Národní fonty za časů jejího otce Jean-Marie Le Pena,“ podotkl.

Neměli bychom zapomínat na to, že na čtyři miliony Francouzů vhodily do volebních uren jen bílé lístky, což ukazuje na to, že Macron rozhodně nemá podporu celé země.

Politolog Michel Perottino z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v České televizi prohlásil, že tyto francouzské volby nebyly normální. „Když máte ve druhém kole Marine Le Penovou, tak ta volba není normální,“ řekl jasně. Macron by se měl podle Perottina zamyslet nad tím, že jeho vítězství je křehké, protože zahrnuje i voliče, kteří nehlasovali ani tak pro Macrona jako spíše proti Marine Le Penové. Také u něj teprve čas ukáže, zda dokáže pro své kroky získat podporu pro svou politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…